Za pomoci ručního hnětení vytvoříme křehké těsto, které rozdělíme na dvě části.
Každou část těsta zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet alespoň 30 minut.
Těsto válíme na plát tenký přibližně 3 – 5 mm a za pomoci vykrajovátek s vánočními motivy tvoříme kolečka, hvězdičky a další oblíbené tvary. Minimálně polovina vykrojených tvarů nesmí mít vykrojený střed, neboť se budou ještě potírat smetanovým sýrem.
Vykrojené škvarkové cukroví rozložíme na pečícím papírem opatřený plech a pečeme při 200 °C přibližně 15 – 20 minut.
Kopr nakrájíme na drobno. Malé množství kopru si necháme stranou na finální posypání slepovaného cukroví, zbytek smícháme z křenovým smetanovým sýrem.
Pomazánku vložíme do plnícího sáčku a dávkujeme ji na polovinu cukroví bez vykrojeného středu. To poté slepíme s dalším upečeným vánočním tvarem.
Před podáváním můžeme slepované vánoční cukroví posypat čerstvým koprem.
INGREDIENCE
100 g hladké mouky
1 vejce
100 g měkkého másla
150 g parmazánu
6 černých oliv
1 špetka soli
pepř
směs italské bylinky nebo sušené oregano, bazalka a rozmarýn
POSTUP
Předehřejeme si troubu na 200 °C
Olivy nakrájíme na drobné kousky.
Do mísy dáme mouku, parmazán, sůl, olivy, měkké máslo, bylinky, žloutek a pěkně dohladka vyhněteme těsto.
Válečkem rozválíme těsto na tloušťku přibližně ½ cm.
Za pomocí vykrajovátek ve tvaru stromečku vytvoříme sušenky, které následně klademe na plech s pečícím papírem.
Slané cukroví s nivou pečeme zhruba 10 minut do doby, než bude zlatavě žluté.
Toto slané sýrové cukroví s parmazánem můžeme podávat jak za tepla, tak za studena.