Tento lahodný pokrm ze špeclí, pečených kuřecích prsou, blanšírovaného hrášku a chřestu a mascarpone potěší vaše chuťové buňky. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 2 kuřecí prsa bez kosti a bez kůže
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř na dochucení
- 1 šálek čerstvého hrášku
- 1 svazek chřestu, dřevité konce odřízněte
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 230 – 280 g mascarpone
- 1 svazek čerstvého kopru
- parmazán na ozdobu
Na špecle:
- 2 a ¼ šálku hladké mouky
- 1 lžička jemné mořské soli
- ½ lžičky mletého bílého pepře
- 1/8 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 3 velká vejce
- ¾ – 1 šálek plnotučného mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Kuřecí maso položte na malý plech.
- Pokapejte trochou extra panenského olivového oleje a posypte solí a pepřem.
- Pečte 20–25 minut nebo dokud nebude maso hezky propečené.
- Vyjměte a nechte mírně vychladnout.
- Po vychladnutí nakrájejte na velké kousky.
- Zatímco pečete kuřecí maso, přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
- Připravte si ledovou lázeň.
- Nakrájejte chřest na 2,5 cm kousky.
- Jakmile se voda vaří, blanšírujte hrášek a chřest ve vodě, 1-2 minuty.
- Okamžitě přendejte do ledové lázně, poté osušte a dejte stranou.
- Nechte si ledovou lázeň na špecle a v případě potřeby přidejte další led.
- V míse smíchejte všechny suché ingredience na špecle a promíchejte.
- V samostatné misce smíchejte mléko a vejce a poté přidejte do mísy s moukou.
- Smíchejte dohromady.
- Těsto by mělo být lepivé.
- Umístěte nad vodu sítko s velkým otvorem.
- Po dávkách protlačte těsto přes síto pomocí silikonové stěrky.
- Špecle by měly padat do vody ze dna síta.
- Vařte minutu nebo dvě a poté vložte do ledové lázně.
- Pokračujte se zbývajícím těstem.
- Špecle sceďte a vložte do mísy.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
- Přidejte česnek a restujte dozlatova.
- Poté přidejte špecle a restujte do světle zlatohnědé.
- Přidejte sýr mascarpone, velké množství soli a pepře a poté kuřecí maso, hrášek a chřest.
- Vařte, dokud se vše neprohřeje.
- Ochutnejte a případně dochuťte.
- Odstraňte z ohně a vmíchejte 2 lžíce nasekaného kopru.
- Podávejte teplé se strouhaným čerstvým parmazánem.
Podívejte se i na náš článek o blanšírování, kde se dozvíte spoustu užitečných informací. Co vše můžete blanšírovat? A jak se to vlastně dělá? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!