Tato výborná zdravá roláda z mraženého špenátu plněná smetanovým sýrem a uzeným lososem je skvělým pohoštěním, které můžete servírovat na jakémkoli večírku. Sbohem majonézovým chlebíčkům!
Co budete potřebovat
Na roládu:
- 300 g mraženého špenátu
- 3 vejce, oddělená na žloutky a bílky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce másla
Na náplň:
- 200 g smetanového sýra
- 200 g uzeného lososa
- 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky
- strouhaná kůra a šťáva z citronu
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Rozpusťte máslo na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.
- Plech o rozměrech 35 x 25 cm vyložte pečicím papírem.
- Zatlačte papír i do rohů plechu.
- Pečící papír bohatě potřete rozpuštěným máslem.
- Mražený špenát dejte do široké pánve na mírný oheň, přikryjte pánev poklicí a nechte 5 minut na sporáku, aby se špenát rozmrazil.
- Sundejte poklici z pánve a zvyšte teplotu na střední.
- Vařte alespoň 10 minut nebo dokud se nevyvaří veškerá přebytečná tekutina.
- Sundejte pánev ze sporáku a nechte vychladnout.
- Špenát, žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zašlehejte do špenátové směsi.
- Nalijte na vymazaný plech a uhlaďte.
- Pečte v troubě 10-12 minut, nebo dokud roláda neztuhne.
- Nechte trochu vychladnout na mřížce.
- Na roládu položte mřížku.
- Rychle roládu otočte dnem vzhůru a poté z ní velmi jemně sloupněte pečící papír.
- Všechny ingredience na náplň kromě uzeného lososa smíchejte dohromady a dochuťte.
- Špenátové těsto rozkrojte na dvě poloviny.
- Jednu polovinu položte na velký kus potravinářské fólie a ujistěte se, že strana, na které jsou značky od mřížky, směřuje k vám.
- Na roládu rozetřete polovinu smetanové směsi a na ni dejte 100 g uzeného lososa.
- Roládu opatrně, ale pevně srolujte pomocí potravinářské fólie, která vám ji pomůže srolovat a zároveň zabalit.
- Opakujte s druhou polovinou rolády.
- Nechte v lednici alespoň pár hodin ztuhnout.
- Po ztuhnutí opatrně sundejte fólii.
- Nakrájejte najemno velmi ostrým nožem a dejte na velký talíř.
- Servírujte!
Možná vám trochu rolády zbyde a budete si ji chtít ohřát. Třeba se vám budou hodit naše recenze mikrovlnných trub, ve kterých vám ukážeme ty nejlepší a pomůžeme vám ve výběru.