Teplá omáčka v horkých letních měsících není nic moc. Ale takové recepty na studenou omáčku, to je něco!
Studené omáčky jsou v naší kuchyni s výjimkou tatarské omáčky možná trochu opomíjeny, přestože dodávají připravovaným jídlům vždy vítanou pestrost chutí.
Pojďte s námi vyzkoušet všech 6 variant!
Naše recepty
Znáte základní omáčky?
1. Bešamel (bílá omáčka)
Markýz Louis de Béchamel (1603-1703), finančník ze sedmnáctého století, údajně také vynalezl bešamelovou omáčku, když se snažil přijít na způsob jíst sušenou tresku. Přečtěte si o něm více v tomto článku!
2. Velouté
Doslova to znamená samet. Je to velmi světlá omáčka plavé barvy, vyrobená z kuřecího, rybího nebo telecího vývaru zahuštěného jíškou.
3. Espagnole (hnědá omáčka)
Espagnok, což ve francouzštině znamená „španělský“, je hnědá omáčka a stále je jedním ze slavných recpetů francouzské kuchyně. Zahuštěním bohatého hnědého vývaru s hnědou jíškou vznikne hnědá omáčka.
4. Rajčatová omáčka
Tradiční francouzská rajčatová omáčka je zahuštěná máslovou jíškou. Rajčatová omáčka je však častěji spojována s italskou kuchyní a zejména jako příloha k těstovinám. 
5. Holandská omáčka
Teplá omáčka je založena na vaječných žloutcích a přepuštěném másle. Hollandaise je francouzské slovo, které znamená „holandský styl“.

 
               
               
               
               
               
               Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček