Příprava: 40 minut
Vaření: 50 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
Na těsto
- 40 dkg polohrubé mouky
- kůra z 1 citronu
- 1 vanilový cukr
- necelé droždí
- 1 tuk 100%
- 2 celá vejce
- špetka soli
- 3 lžíce curku
- 3 lžíce mléka
Náplň
- 4 větší jablka
- 1 skořicový cukr
- 1 měkký tvaroh
- 2 lžíce curku
- 1 žloutek
- marmeláda (jahodová či meruňková )
Drobenka
- 10 dkg krystalového cukru
- 10 dkg hrubé mouky
- 50 g másla
Postup receptu
- Do mouky nastrouháme tuk, citrónovou kůru, přidáme obě vejce, vanilkový cukr, sůl a droždí rozmíchané v mléce se 3 lžícemi cukru
- Vše důkladně zapracujeme v těsto a dáme na 30 minut odpočinout do chladničky
- Mezitím si připravíme náplně do koláčků
- Jablka oloupeme, nastrouháme na struhadle ( na straně s většími slzičkami ) a smícháme se skořicovým cukrem
- Měkký tvaroh spojíme s vaječným žloutkem a přidáme 2 zarovnané lžíce cukru
- Na drobenku smícháme cukr s moukou, přidáme máslo a zpracujeme
- Troubu vyhřejeme na 170 stupňů
- Z těsta nejdříve tvoříme malé kuličky, o něco větší než plod třešně, klademe na papírem vyložený plech, 3-4 cm od sebe
- Pomocí umytého vajíčka uděláme do kuliček důlky (vejce si z jedné strany omastěte a před tvořením důlku mastnou stranu ponořte do hrubé mouky, aby se vám těsto na vejce nelepilo)
- Do důlku klademe lžičkou náplně ,posypeme troškou drobenky a pečeme přibližně 15 minut