Příprava: 60 minut
Vaření: 60 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 3 z 3
Ingredience
- Hovězí Maso
- 3 mrkve
- 1/2 celeru
- 2-3 střední cibule
- sůl
- 3 bobkové listy
- 1/2 lžičky tymiánu
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 lžíce octa
- 15 dkg špeku
- 125g másla
- 250 ml smetany (může být i tatra mléko)
- na dochucení sůl
- pepř
- cukr
- ocet
Postup receptu
- Mrkev a celer nastrouháme, cibuli nahrubo nakrájíme a zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl, nové koření, tymián, bobkový list a ocet
- Povaříme 5 minut, do vychladlého „nálevu“ naložíme maso – musí být potopené a necháme nejlépe přes noc
- Takto naložené může být i několik dní
- Maso vyndáme
- Nálev si slijeme – budeme potřebovat později
- Špek nakrájený na kostičky dáme smažit do hrnce, když je trochu vysmažený, přidáme máslo a zeleninu, kterou smažíme do zlatohněda, pak zalijeme „nálevem“, vložíme maso a uvaříme do měkka
- Když je maso měkké, vyndáme ho, vylovíme koření, rozmixujeme omáčku a můžeme ji propasírovat (ale nemusí se – kdo jak má rád)
- Omáčku zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce, povaříme a zjemníme smetanou a dochutíme cukrem, solí, octem