Báječná verze tiramisu bez alkoholu, která je bohatá, dekadentní a není příliš sladká. Navíc vám zde přinášíme recept na domácí mascarpone, jenž si můžete připravit, pokud zrovna neseženete tento čerstvý krémový sýr v obchodě.
Ingredience
Na tiramisu:
- cca 340 g cukrářských piškotů ladyfingers
 - 1 a 1/2 šálku krému (viz recept níže)
 - 500 g mascarpone
 - 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání
 - 2 šálky velmi silné kávy nebo espressa, vychlazeného
 - 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
 
Na krém:
- 1 šálek plnotučného mléka
 - 1 vanilkový lusk, bez semínek
 - 6 žloutků
 - 1/2 hrnku cukru
 - 1/4 hrnku mouky
 - 2 lžíce másla
 
Na domácí mascarpone:
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
 - 3 šálky silné smetany ke šlehání
 
Postup
- Pokud si chcete vyrobit mascarpone doma, připravte si ho den až dva dopředu.
 - Smetanu přiveďte téměř k varu.
 - Jemně duste 3 minuty.
 - Vmíchejte citronovou šťávu a poté ještě 3 minuty duste.
 - Odložte stranou vychladnout na pokojovou teplotu.
 - Sítko vyložte 3 vrstvami plátna a položte na hlubokou misku.
 - Vychladlou smetanovou směs přelijte přes sítko.
 - Zakryjte a nechte přes noc v lednici scedit.
 - Druhý den, když je sýr velmi hustý, ho přendejte do zakryté nádoby a uchovávejte v chladničce, dokud nebude připraven k použití.
 - Jednu až dvě hodiny před připravou samotného tiramisu, si udělejte krém.
 - Ve střední míse smíchejte žloutky, cukr a mouku.
 - Dejte stranou.
 - V malém hrnci rozehřejte mléko s vanilkovým luskem.
 - Zbavte se vanilkového lusku a škraloupu, který se objeví na povrchu mléka.
 - Po troškách zašlehejte mléko do žloutkové směsi.
 - Udělejte to pomalu, abyste se vyhnuli příliš rychlému zahřívání vajec, nebo se začnou v horké tekutině vařit.
 - Směs mléka a vajec přeceďte zpět do hrnce.
 - Přiveďte k varu na středním plameni za stálého míchání, aby směs krásně zhoustla.
 - Sundejte z plotny a vmíchejte máslo.
 - Položte kousek igelitu přímo na povrch vzniklého krému a dejte stranou, aby vychladl na pokojovou teplotu.
 - Ručně nebo mixérem mascarpone minutu šlehejte, aby změklo a zesvětlilo.
 - Přidejte vychlazený krém a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
 - Dejte stranou.
 - Připravte si šlehačku.
 - Smetanu šlehejte elektrickým mixérem (nebo kuchyňským robotem s nástavcem na šlehání), dokud se nevytvoří tuhé špičky.
 - Dejte stranou.
 - Připravte si všechny přísady a začněte s tiramisu.
 - Připravte si hlubokou formu 28 x 18 cm (nebo 23 x 23 cm).
 - Mějte poblíž sýrovou směs, krém, šlehačku, piškoty a misku s kávou.
 - Jeden po druhém ponořte do kávy piškoty a uspořádejte je do formy v jedné vrstvě.
 - Polovinu sýrové směsi rozetřete na piškoty a poté potřete krémem a zalijte polovinou šlehačky.
 - Opakováním vytvořte druhou vrstvu.
 - Vrch tiramisu bohatě poprašte kakaovým práškem (nejsnadněji se proseje kakao přes malé sítko).
 - Před podáváním přikryjte formu igelitem a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček