Zakousněte se do tohoto lahodného řeckého jehněčího Gyrosu s domácí pita a jogurtovou omáčkou tahini a předstírejte, že jste svátek… Podávejte s mými řeckými citronovými bramborami
Co budeme potřebovat
Na tahini jogurtovou omáčku
- 200 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce tahini (sezamové pasty)
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce nasekané petrželky
- Stroužek česneku (prolisovaný)
- Lžička soli
Na jehněčí maso
- 1 kg jehněčí plece
- Lžíce oregana
- Lžíce cibulového prášku
- ½ lžičky sladké papriky
- Lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
Na servírování
- 2 rajčata (nakrájená na tenké plátky)
- 1 červená cibule (nakrájená na velmi tenké plátky)
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Na domácí jogurtovou omáčku s tahini si v misce smícháme jogurt, tahini, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a nasekanou petrželku
- Misku zakryjeme a uložíme do lednice, dokud není potřeba
- Na přípravu a vaření jehněčího si v míse smícháme oregano, sladkou papriku, česnekový granulát, sůl a pepř
- Vše promícháme a nakonec přidáme olivový olej a ocet
- Touto kořenící gyros směsí potřeme celou jehněčí plec
- Maso přikryjeme a necháme alespoň hodinu marinovat
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů s mřížkou ve spodní třetině
- Marinované jehněčí maso pečeme v pekáči zabaleným do alobalu jednu hodinu
- Posléze alobal odstraníme a vaříme dalších 20 minut
- Troubu vypneme a maso v pekáči, který volně překrytý alobalem necháme 30 minut odpočívat
- Jehněčí maso nakrájíme na tenké plátky a odstraníme všechny mastné kousky.
- K nakrájenému jehněčímu přidáme několik lžic šťávy z pekáče
- Maso udržujeme v teple, dokud nebudeme gyros sestavovat
- Pro sestavení pita chlebu smícháme jednu nadrobno nakrájenou červenou cibuli s velkým množstvím nasekané petrželky
- Rajčata zbavíme semínek a taktéž nakrájíme na drobné kousky
- Rozpečený pita chléb potřeme jogurtovou omáčkou s tahini
- Přidáme velké množství jehněčího masa a navrch dáme rajčata s cibulí a petrželkou
- Maso pitou zabalíme a ihned podáváme
Jehněčí maso se peče, když je jeho vnitřní teplota 70 stupňů, aby bylo středně propečené, nikoliv suché.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček