Tradiční rohlíčky s kokosem, které jsou nedílnou součástí vánočního tácu s cukrovím. V našem receptu vám přinášíme dokonce dvě možnosti jak těsto vytvarovat, aby výběr z tvarů byl o něco pestřejší.
Co budeme potřebovat
- 250 g rozpuštěného másla
- 175 g krystalového cukru
- lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- 500 g jemně strouhaného kokosu (polosladký nebo neslazený)
- 500 g hladké mouky
- 250 g kokosové mouky
Na cukrovou posypku
- 100 g moučkového cukru
- pytlík vanilkového cukru
Postup
- Do středně velkého hrnce přidáme studené máslo a rozpustíme ho při nízké teplotě.
- Jakmile se rozpustí, odstraníme ho z tepla a před dalším použitím ho necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Když je máslo teplé (ne horké), přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a dobře nespojí s máslem.
- Přidáme vejce a pokračujeme v míchání.
- Přidáme prášek do pečiva a pokračujeme v míchání.
- Směs přelijeme do velké mísy a přidáme kokos.
- Když je vše důkladně promícháno, přidáme obě mouky a pokračujeme v míchání, dokud se vše nezapracuje do těsta.
- Těsto vyndáme z mísy a pokračujeme v hnětení ručně.
- Těsto rozdělíme na polovinu a z každého vytvoříme různě tvarované cukroví z kokosu.
- Na kokosové rohlíčky z těsta odlomíme ½ lžičky a v rukou z ní vyválíme kouli.
- Poté kuličku vyválíme do tvaru dlouhé rolky a ohneme jí jako do tvaru půlměsíce.
- Na sušenky ve tvaru mašle z těsta odlomíme ½ lžičky a v rukou z ní vytvarujeme kouli.
- Poté kuličku vyválíme jako nudli a oba konce jemně stlačíme vidličkou, aby připomínaly mašličku.
- Plech vyložíme pečicím papírem a oba druhy cukroví na ně přeneseme.
- Kokosové rohlíčky i kokosové mašličky pečeme při 160 stupních po dobu 15 minut.
- Poté je necháme na 5 minut vychladnout.
- Připravíme si směs moučkového cukru a vanilkového cukru.
- Rohlíčky i mašličky, ještě lehce teplé, v cukrové směsi obalujeme.
- Poté je necháme úplně vychladnout a skladujeme je na chladném místě.

Pokud nemáme dostatek formiček, tak formičky vyložíme potravinářskou fólii a těsto vymačkáváme do formičky. Rohlíček poté vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem. Vznikne stejně tvarovaný rohlíček, jako kdyby byl pečený ve formičce.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček