Vepřová pečeně plněná špenátem, smetanovým sýrem, jarní cibulkou a čerstvými bylinkami a pečená do dokonalosti je skvělý recept, který můžete použít třeba na velké rodinné setkání. Všichni si pochutnají!
Co budete potřebovat
- 250 g mraženého nakrájeného špenátu, rozmraženého a vymačkaného od přebytečné tekutiny
- 85 g smetanového sýra
- 4 střední jarní cibulky, nakrájené
- 1/4 šálku nasekaných čerstvých lístků bazalky
- 2 až 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 a 1/2 lžičky nasekaných čerstvých listů estragonu
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 vepřová pečeně bez kosti o hmotnosti cca 1,5 – 2 kg, zbavená tuku
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Připravte si pečící plech s roštem a rošt postříkejte olejem ve spreji.
- V malé misce smíchejte špenát, smetanový sýr, jarní cibuli, bazalku, česnek, estragon a kajenský pepř.
- Vepřové maso podélně rozřízněte, ale ne úplně až na druhý konec.
- Maso otevřete jako knihu a paličkou na maso ho naklepejte na tloušťku cca 1 cm.
- Vepřové maso posypte solí a pepřem.
- Na maso rovnoměrně nandejte špenátovou směs.
- Začněte rolovat dlouhou stranou a srolovanou roládu pevně svažte kuchyňským provázkem v 5 cm rozestupech.
- Umístěte roládu na rošt v pekáči.
- Vložte do ní teploměr na maso tak, aby jeho špička byla v nejtlustší části masa a nezůstávala v náplni.
- Pečte odkryté 1 hodinu.
- Poté zvyšte teplotu trouby na 190 °C.
- Pečte dalších 10 až 25 minut, nebo dokud roláda nezhnědne a teploměr neukáže 62 °C.
- Volně přikryjte alobalem a nechte stát alespoň 3 minuty.
- Před krájením odstraňte provázek.
- Dobrou chuť!