INGREDIENCE
- 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
- 400 g másla nebo rostlinného tuku
- 200 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Nejčastějším druhem těsta je poměr 3-2-1-1, to znamená na 3 díly mouky dáváme 2 díly tuku, 1 díl cukru a 1 žloutek.
Recepty najdeme i na těsta více tučná, která používáme většinou na neslepované tvary nebo těsta méně tučná vhodná především na sušenky.
Všichni chceme, aby linecké cukroví bylo křehké – to ovlivníme především tím, že si budeme hlídat, kdy mění při pečení barvu. Pokud je vytáhneme včas, máme dobrý výsledek zaručen.
Podle vlastní chuti přidáváme do těsta i různé příchutě, které ovlivní barvu, chuť nebo vůni těsta. A nezapomeňte na ořechy!
POSTUP
- Vál posypeme mouku.
- Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
- Přidáme žloutek.
- Do těsta zahněteme další zvolené přísady. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
- Pak vše slepíme do hroudy.
- Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
- Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm.
- Vykrajujeme zvolené tvary, ty přeložíme na plech, který nevymazáváme, ale můžeme si jej vyložit pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě při 180° C zhruba 10 minut.-
Upečené tvary z plechu ihned lopatkou sejmeme a přeneseme na rovné tácy, aby se nezkroutily.
Cukroví, které nebudeme polévat polevou, můžeme dozdobit ještě před pečením kousky oříšků, mandlí nebo kandovaného ovoce, které zlehka vtlačíme do těsta.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček