Květák, pórek a modrý sýr dohromady vytváří tu nejluxusnější kombinaci! Pokud toužíte po jednoduchém a zároveň netradičním a chutném jídle, které si můžete uvařit kdykoli během týdne, pak si tento recept zamilujete!
INGREDIENCE
- 2 velké pórky, okrájené a nakrájené na plátky
- lístky z několika větviček tymiánu
- 1 velký květák, nakrájený na růžičky
- strouhaný muškátový oříšek dle chuti
- 40 ml olivového oleje, plus navíc na vymazání formy
- 40 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 50 g sýra s modrou plísní (Roquefort, Gorgonzola, Niva…)
- 25 g strouhanky
- 10 g loupaných mandlí
POSTUP
- Zapékací misku o objemu 1 litr lehce vymažte olivovým olejem.
- Na pánvi rozehřejte ještě trochu oleje a 15 minut smažte pórek s lístky tymiánu.
- Mezitím přiveďte k varu lehce osolenou vodu v hrnci.
- Přidejte květák do hrnce a vařte 2 minuty.
- Květák sceďte a promíchejte s pórkem, přidejte pořádnou špetku nastrouhaného muškátového oříšku, okořeňte a poté vyklopte do misky.
- Troubu rozehřejte na 200°C (horkovzdušná trouba) nebo 180°C (plynová trouba).
- Na pánvi rozehřejte 40 ml olivového oleje, vmíchejte mouku a 1 minutu opékejte.
- Postupně vmíchejte mléko, poté přidejte rozdrobený sýr.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Ochutnejte, dokořeňte a pak nalijte na zeleninu.
- Nasypte strouhanku do olivového oleje a poté ji spolu s plátky mandlí nalijte na směs k zapékání.
- Pečte 30 minut nebo dozlatova.

Nemůžete se nabažit italské kuchyně? Pak nezapomeňte vyzkoušet i naše další recepty na gnocchi! Máme pro vás varianty s kachním ragú, žampiony či s kuřecím masem. Je na vás, zda noky koupíte již hotové či si připravíte své domácí dle našeho návodu.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček