Konzervování pečených rajčat v troubě

Konzervování pečených rajčat v troubě
Příprava: 20 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 4

Zavařování pečených rajčat v troubě zajistí, že budete mít přístup k zelenině s bohatou a sladkou chutí po celý rok. Rajčata můžete použít jako základ pro omáčky, polévky nebo jako doplněk k masu či těstovinám. Při správném skladování vydrží pokrm čerstvý i několik měsíců. 

Ingredience

  • 1000 g rajčat
  • 1 lžíce citronové šťávy, octa nebo ¼ lžičky kyseliny citronové

Postup

  • Rajčata omyjte a zbavte je zelených částí. Poté je nakrájejte horizontálně na poloviny a položte je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem. 
  • Rajčata pečte v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 30 minut. Po upečení nechte zeleninu volně vychladnout a následně je zbavte slupek. Z rajčat odstraňte taky jádřince a můžete začít zavařovat.
  • Rajčaty naplňte sterilizované sklenice a rovnoměrně je zalijte citronovou šťávou. Místo šťávy můžete použít ocet nebo kyselinu citronovou. Pomocí lžíce utlačte rajčata směrem ke dnu, abyste se zbavili vzduchových bublin a vytvořili jste 3cm prostor pod víčkem.
  • Sklenice uzavřete sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce se dnem pokrytým čistou utěrkou. Do hrnce nalijte vodu tak, aby hladina sahala po spodní hranu víčka a zavařujte po dobu 85 minut. 
  • Zavařená pečená rajčata v troubě vyjměte z hrnce, položte je na rovnou podložku, přikryjte je utěrkou a nechte je volně chladnout. 
  • Pokrm následně skladujte na temném a chladném místě. Po otevření obsah sklenice co nejrychleji spotřebujte a do té doby ho skladujte v lednici.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.