Konzervování rajčatové šťávy s červenou řepou

Konzervování rajčatové šťávy s červenou řepou
Příprava: 35 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 2

Co může být víc osvěžujícího než čerstvá rajčatová šťáva. Zavařování je jednoduché, rychlé a nemusí se ho bát ani začínající kuchaři. Šťávu můžete servírovat nejen jako nápoj, ale také ji můžete použít do omáček nebo polévek. Díky tomuto receptu se vám podaří zachovat bohatou a svěží chuť rajčat, která přinese léto na váš stůl v každém ročním období.

Ingredience

  • 3175 g rajčat
  • ½ červené řepy
  • 1/2 polévkové lžíce soli
  • 1 lžička kyseliny citronové nebo 62 ml citronové šťávy

Postup

  • Rajčata omyjte, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Oloupejte a nakrájejte na menší kostky také červenou řepu. Zeleninu vložte do hrnce a vařte ji na mírném ohni, za stálého míchání, po dobu 15 minut, doměkka.
  • Uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem a přes sítko směs propasírujte do čisté misky. Vymačkanou šťávu vraťte zpět do hrnce a vařte ji, za stálého míchání, dokud její teplota nedosáhne 88 °C. Poté hrnec se šťávou odstavte z tepla. 
  • Do směsi vmíchejte sůl a kyselinu citronovou, kterou můžete, v případě potřeby, nahradit citronovou šťávou.
  • Rajčatovou šťávu nalijte do sterilizovaných sklenic tak, aby zůstaly 3 cm od horní části sklenic volné. Otřete okraj obou sklenic a uzavřete je sterilizovanými víčky. 
  • Sterilizace sklenic a víček je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi. 
  • Uzavřené sklenice vložte do hrnce, jehož dno vyložte čistou utěrkou a zalijte je vařící vodou až po víčko. Následně je vařte 40 minut. Po uvaření nechte sklenice volně vychladnout.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.