Omáčka na znojemský způsob nejen z hovězí pečeně, ale i trochu jinak

Znojemská omáčka nebo znojemská pečeně.

Názvy jsou oslišné, ale cílí na stejný pokrm české kuchyně.

Tento hlavní chod si vysloužil svou oblibu v mnoha domácnostech. 

Pojďme si ji uvařit společně.

Znojemská omáčka nebo znojemská pečeně

Mnoho z nás se jistě domnívá, že přívlastek znojemský dostala právě omáčka. Pojďme se ale vyvést z omylů. On totiž náleží hovězí pečeni. To pravé znojemské na tom je, že se připravuje právě s kysanými okurkami, které jsou pro tuto oblast známé. Právě proto nejde až tak o omáčku samotnou, ale spíše hovězí pečeni, která je připravovaná s okurkovou omáčkou. 

Existuje tedy spoustu falešných znojemských pečení nebo omáček? Spíše omáček, které imitují to pravé jádro. Ale na to jsme zvyklí, jako třeba u svíčkové, že?

K výběru masa na znojemskou pečeni dejte přednost hovězímu zadnímu. Vybrat si můžete z kýty i roštěnce. Nejlepší je maso připravit v celku, prošpikovat ho a nechat ho jako první zatáhnout na oleji. K dušení můžete využít i tlakového hrnce, nebo jej nechat dopéct v troubě. 

A jakou přílohu ke znojemské omáčce zvolit? Kromě rýže se k ní hodí brambory, ale i knedlík. Zkuste recepty na domácí knedlíky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.