Příprava: 105 minut
Vaření: 45 minut
Počet porcí: 6 
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6 
Ingredience
- 15 dkg moučkového cukru
 
- 3 žloutky
 
- 4 dkg droždí
 
- 1 kg polohrubé mouky
 
- 15 dkg másla
 
- 1/2 l mléka
 
- špetka soli
 
- bílek a žloutek na potření
 
- půlené mandle na ozdobení
 
 
Postup receptu
- Mouku smícháme s cukrem, solí, přidáme rozměklé nakrájené máslo, žloutky, rozdrobené máslo a postupně přiléváme vlažné mléko (36 °C)
 
- Vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit
 
- Zakryjeme ubrouskem a necháme vykynout na teplém místě
 
- Těsto promícháme a necháme opět vykynout
 
- Z těsta vytvoříme 3 silné a 5 slabších válečků dlouhých asi 40 cm
 
- Ze 3 silných válečků upleteme cop a po celém jeho středu ho malinko přimáčkneme, abychom vytvořili žlábek, a potřeme ho rozšlehaným bílkem
 
- Z dalších 3 slabších válečků upleteme opět cop, který položíme do středu prvního, již upleteného copu
 
- Po celém středu přimáčkneme, potřeme bílkem a navrch položíme pletenec ze dvou slabších válečků
 
- Konce tohoto pletence vsuneme pod vánočku, a aby se nám vánočka při pečení nerozjela, na kraje a do středu zapíchneme špejli
 
- Necháme ještě několik minut kynout, potřeme žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C, asi 40–45 minut
 
- Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem