Není nic lepšího než domácí koláč vyrobený z domácího těsta! Phyllo těsto, jak zní jeho originální název v řečtině znamená list nebo plát a používá se k jak při pečení sladkých, tak slaných koláčů či dezertů.
Co budeme potřebovat
- 300 g hladké mouky
- 5 lžic olivového oleje
- Lžíce červeného vinného octa
- Lžička soli
- 130–150 ml vody
Postup
- Ve velké míse si smícháme mouku a sůl
- Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme ocet a olivový olej
- V kuchyňském robotu za pomoci hnětacího nástavce těsto propracujeme 10–15 sekund
- Nejprve přidáme 130 ml vody a míchejte, dokud mouka neabsorbuje veškerou vodu
- Po chvíli míchání by se z těsta měla stát pružná koule
- Dokonalé těsto by mělo být měkké, tvárné a hladké
- Pokud se těsto stále rozpadá, musíme přidat ještě trochu vody
- Přidáme jen několik kapek vody a chvíli mícháme
- Zkontrolujeme konzistenci těsta a v případě potřeby přidáme ještě několik kapek vody
- V případě, že přidáme více vody, než je potřeba, těsto bude lepkavé
- To můžeme spravit přidáním další mouky (přidáváme jí po lžičkách)
- Až budeme s konzistencí těsta spokojeni, těsto nakrájíme na kuličky a lehce je potřeme olivovým olejem, zabalíme do plastové fólie
- Těsto necháme 45-60 minut odpočívat
- Odpočinek je nezbytný, aby těsto změklo a dalo se s ním snadno pracovat
- S takto připraveným těstem můžeme začít připravovat naši domácí baklavu
V závislosti na druhu mouky a různých dalších faktorech může těsto potřebovat trochu více nebo méně vody, než vyžaduje tento recept. Tajemství výroby dokonalého domácího těsta na baklavu je množství vody, které použijete.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček