Vyzkoušejte tuto úžasnou verzi celerového řízku, kdy místo klasické strouhanky použijete rozdrobený celozrnný žitný chléb. Řízky pak podávejte s lahodnou nivovo-hořčičnou omáčkou.
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1/4 šálku nivy
 - 2 lžíce dijonské hořčice
 - 1 šálek zakysané smetany
 - 1/2-1 lžička krystalového cukru
 - sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
 
Na řízky:
- cca 1 kg celeru
 - 3 velká vejce
 - 1/2 šálku hladké mouky
 - 1 a 1/2 šálku rozdrobeného staršího celozrnného žitného chleba
 - 1/4 šálku přepuštěného másla
 
Postup
- Vložte hořčici, nivu a zakysanou smetanu do kuchyňského robotu nebo mixéru.
 - Mixujte, dokud se vše nespojí.
 - Nejprve přidejte 1/2 lžičky cukru a podle potřeby více.
 - Znovu promíchejte.
 - Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
 - Naposledy promíchejte.
 - Seškrábněte směs do misky, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice.
 - Oloupejte celer a nakrájejte ho na centimetrové plátky.
 - V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
 - Položte vedle sporáku vrstvu papírových ručníků.
 - Do hrnce s vroucí vodou přidejte plátky celeru a vařte 15 minut.
 - Přendejte celer z hrnce na papírovou utěrku, aby odkapal.
 - Rozklepněte vejce a nalijte je na plochý talíř.
 - Mouku rozprostřete na další plochý talíř.
 - Na třetí plát rozprostřete drobenku z žitného chleba.
 - Plátky celeru z obou stran osolte a opepřete.
 - Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo.
 - Plátky celeru obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
 - Do pánve přidejte obalený celer a smažte z obou stran do křupava.
 - Usmažený řízek přendejte z pánve na talíř.
 - Přebytečný tuk jemně odstraňte papírovou utěrkou.
 - Řízky servírujte s omáčkou z nivy!
 

Vychutnejte si i naše další recepty z celeru v 10 různých variantách, které vás ohromí! Která bude ta vaše TOP?

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček