Klasický „one pot“ recept neboli jídlo uvařené v jednom hrnci. Tento recept na kyselou čočku je opravdu chutné, snadno se připravuje a je vysoce výživné. Sladkokyselá chuť zelené čočky je dokonale vyvážená díky octu, cibuli, soli a černému pepři.
Co budeme potřebovat
Na čočku
- 450 g zelené čočky
 - 2 bobkové listy
 - 2 lžíce oleje
 - 180 g cibule (nadrobno nakrájené)
 - 60 ml octa (nebo bílého vína)
 - Lžička soli
 - ½ lžičky černého pepře
 - Lžíce cukru
 
Na smaženou cibulku
- 2 lžíce oleje
 - 120 g cibule (nadrobno nakrájené)
 
Na přílohu
- Volské oko
 - Nakládané okurky
 - Nasekaná čerstvá petrželka
 
Postup
- Čočku si důkladně propláchneme pod studenou vodou
 - Scedíme jí do velké mísy
 - Přidáme vodu, tak aby byla přibližně 5 centimetrů nad čočkou
 - Čočku necháme takto odmočit minimálně hodinu, nejlépe však přes noc
 - Odmočenou čočku i s vodou přelijeme do většího hrnce
 - Přidáme bobkové listy a přivedeme jí k varu
 - Když se čočka začne vařit, teplotu snížíme na střední teplotu a dále vaříme v odkrytém hrnci
 - Vaříme jí přibližně 15-18 minut, dokud není zcela změklá
 - Ale pozor, by se nezačala rozpadat
 - Když má čočka správnou strukturu, vyhodíme bobkové listy
 - Čočku přecedíme přes síto do velké mísy
 - Scezenou vodu si schováme a dáme stranou
 - Na střední teplotu si v hrnci zahřejeme rostlinný olej
 - Přidáme cibuli a vaříme, dokud nám nezesklovatí
 - Přidáme uvařenou čočku, ocet, sůl a pepř
 - Vmícháme cukr, trochu scezené vody a vaříme dalších 10 minut
 - Pro krémovější konzistenci odebereme trochu čočky, kterou rozmixujeme dohladka a poté jí vrátíme zpět do hrnce a promícháme
 - Čočku ochutnáme a popřípadě dochutíme podle našich preferencí
 - Na smaženou cibulku si na malé pánvičce současně smícháme olej s nakrájenou cibulí
 - Pomalu jí zahříváme na střední teplotě, dokud není zlatohnědá, přibližně 10-12 minut
 - Cibulku dáme stranou a na stejné pánvi si usmažíme volské oko
 - Na středně rozehřátou pánev si rozklepneme vejce a přiryté pokličkou ho vaříme, dokud není bílek zcela uvařený
 - Čočku na kyselo podáváme posypanou smaženou cibulkou, s volským okem a nakrájenou kyselou okurkou
 

Čočku můžete podávat i s uvařenou basmati rýží, limetkovým nebo mangovým chutney a koriandrem.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček