Spolu s creme brûlée je tento nadýchaný čokoládový dezert jedním z nejoblíbenějších luxusních francouzských dezertů vůbec. Předchází mu sice pověst extra složitého a komplikovaného postupu, někteří by řekli skoro až nemožného. Ale nenechte se vyděsit, jsou to jen povídačky stejně jako množství potřebných ingrediencí, kterých potřebujete všehovšudy 7, tak i postup, jak si tuto dobrotu vyrobit je extrémně jednoduchý. Podívejte se sami!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 60 g nesoleného másla (nakrájené na kousky velikosti polévkové lžíce)
 - 115 g čokolády na vaření (hrubě nasekané)
 - 3 bílky
 - 3 žloutky
 - Lžička vanilkového extraktu
 - Špetka soli
 - Lžička zakysané smetany
 - 40 g krupicového cukru
 
Na vymazání formiček
- 15 g nesoleného másla (extra měkkého)
 - 20 g krupicového cukru (nebo kakaa)
 
Postup
- Na těsto si rozpustíme 60 g másla a nasekanou čokoládu na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě ve 20 vteřinových intervalech a po každém čokoládu s máslem promícháme, dokud se úplně nerozpustí a nespoj
 - Čokoládu necháme mírně vychladnout po dobu 3-5 minut
 - Do čokoládové směsi zašleháme žloutky, vanilkový extrakt a sůl a směs dáme stranou
 - Ve zcela čisté skleněné nebo kovové misce vyšleháme na vysokou rychlost pomocí ručního mixéru bílky a zakysanou smetanu, dokud se nevytvoří měkké vrcholy
 - S mixérem běžícím na vysokou rychlost pomalu přidáváme cukr ve 3 dávkách
 - Po přidání veškerého cukru šleháme směs asi ještě 2 minuty, dokud se nevytvoří tuhé lesklé vrcholy
 - Pomalu a jemně vmícháme do čokoládové směsi bílky
 - Nejlepší je to udělat ve 3 jednotlivých várkách
 - Přičemž každou dávku nejdříve důkladně zapracujeme, než přidáme další
 - Těsto dáme na 5-10 minut do lednice (těsto není třeba přikrývat, pokud ho nechladíte déle než 1 hodinu)
 - Mezitím si předehřejeme troubu a připravíme formičky
 - Nastavíme rošt v troubě do spodní třetiny a předehřejeme jí na 200 stupňů
 - Na přípravu formiček vymažeme čtyři formičky vhodné pro trouby velkou vrstvou změklého másla
 - Vsypeme krystalový cukr, poté každou protřepeme a zároveň otáčíme, abychom zajistili, že celý povrch formičky bude pokryt cukrem
 - Formičky položíme na plech
 - Za pomocí lžíce čokoládové těsto na suflé rovnoměrně nandáme do formiček
 - Pomocí nože nebo stěrky povrch uhladíme
 - Plech vložíme do trouby
 - Okamžitě snížíme teplotu v troubě na 180 stupňů
 - Pečeme 13–15 minut, dokud okraje neztuhnou a se lehce chvěje, když na formičku lehce poklepeme
 - Suflé vyjmeme z trouby a ihned podáváme
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček