Majonéza má spoustu různých využití.
Na trhu sice existuje dostatečných výběr různých majonéz včetně již ochucených tatarských omáček, ale domácí majonézu si připravíme podle vlastní chuti, v potřebném množství a přitom víme, z čeho jsme ji vyrobili.
Proto jsme si pro vás připravili 8 úžasných receptů na domácí majonézu.
Máme pro vás tradiční varianty, ale i zdravější avokádovou či gurmánskou japonskou.
Užijte si je!
Naše recepty
Možná se vám budou hodit naše recenze tyčových mixérů. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Tipy a rady na přípravu té nejlepší domácí majonézy
- Nejlepší oleje na výrobu domácí majonézy jsou řepkový, kukuřičný či arašídový. Extra panenský olivový olej má příliš silnou chuť a majonéza nebude dobře držet pohromadě. Nerafinované oleje obsahují monoglyceridy, které povedou k tomu, že se majonéza bude oddělovat.
 - Obecně platí, že poměr je 1 žloutek na 1/2 až 1 šálek oleje plus 1 lžíce kyseliny na šálek majonézy. Pokud místo citronové šťávy používáte ocet, ujistěte se, že je to kvalitní ocet, nejlépe bílý vinný ocet. To dodá majonéze jemnější chuť.
 - Na zředění příliš husté majonézy lze použít smetanu ke šlehání, zahuštěné neslazené mléko nebo horkou vodu.
 - Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, takže si naplánujte, že vejce vyndáte alespoň třicet minut předtím, než je budete potřebovat.
 - Pro bohatší majonézu je lepší použít pouze žloutky než celé vejce.
 - Sraženou majonézu spravíte tak, že zvlášť vyšleháte jeden žloutek. Za stálého šlehání přidávejte jednu kapku do sražené majonézy, dokud nebude majonéza opět hladká. Nebo pomalu zakápněte asi 1 lžící vroucí vody. Přidejte pouze tolik, aby se majonéza znovu emulgovala.
 - Chuť majonézy z obchodu rozjasníte přidáním dobrého vinného octa či citronové nebo limetkové šťávy.
 - Při použití majonézy jako pojiva, například v salátu, zkuste snížit obsah kalorií použitím poloviny majonézy a poloviny bílého jogurtu.
 - K dochucení majonézy lze přidat různé bylinky, koření nebo dochucovadla. Nasekejte své oblíbené čerstvé bylinky a přidejte do majonézy. Nechte asi hodinu uležet v lednici, aby se chutě propojily.
 - Vyzkoušejte jakoukoli zelenou bylinku, česnek, cibuli, chilli prášek, kari, křen, citrusovou kůru, pesto, chutney, hořčici, sušená rajčata, sardelovou pastu nebo dokonce rozdrobený sýr s modrou plísní.
 
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

              
              
              
              
              
              
              
              
Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček