Tyto sladké medové kuličky patří mezi nejoblíbenější indické dezerty a je často označován jako „indické koblihy“. Tato lahodná pochoutka se skládá z měkkých, v ústech se rozplývajících smažených koblížků, které se tradičně připravují ze sušeného mléka, a poté se nechávají přes noc namáčet v cukrovém sirupu.
Co budeme potřebovat
Na sirup
- 4 zelené lusky kardamomu (nebo 4 lžičky kardamomového prášku)
 - 600 g moučkového cukru
 - Špetka šafránu
 - 2 lžičky růžové vody
 - 2 lžičky nasekaných pistácií
 
Na kuličky
- 6 zelených lusků kardamomu (nebo 6 lžiček prášku)
 - Lička moučkového cukru
 - 100 g sušeného plnotučného mléka
 - 40 g hladké mouky
 - ½ lžičky prášku do pečiva
 - 50 g ghí (nebo změklého másla)
 - Olej na smažení
 - Lžíce přírodního bílého jogurtu
 - Šťávu z 1 citronu
 - 4-5 lžic plnotučného mléka
 - Slunečnicový olej
 
Postup
- Na sirup si v hrnci na mírnou teplotu zahřejeme kardamom, cukr a 500 ml
 - Vodu nenecháme vařit, dokud se cukr nerozpustí
 - Vaříme 10 minut, a poté sundáme z plotny a dáme vychladnout stranou
 - Postupně přidáváme růžovou vodu, šafrán, dokud nezískáme jemně ochucený sirup
 - Na kuličky si smícháme rozdrcený kardamom a cukru
 - Sušené mléko, mouku a prášek do pečiva prosejeme do mísy a vmícháme směs kardamomu a cukru
 - Vetřeme 50 g ghí nebo másla, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku
 - Přidáme jogurt, citronovou šťávu a tolik mléka, aby vzniklo vláčné těsto
 - Ruce si potřeme trochou slunečnicového oleje a z malých porcí těsta tvarujte kuličky velikosti asi 3 centimetrů
 - Sirup zahříváme, dokud se nedosáhne bodu k varu, poté teplo vypneme teplo a hrnec se sirupem přikryjeme pokličkou
 - Ve vysokém hrnci si rozehřeje mole na smažení
 - Kuličky smažíme po dávkách na střední teplotu po dobu 5-7 minut, dokud nebudou rovnoměrné osmažené a tmavě hnědé
 - Vyjmeme je z hrnce a poté je necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce
 - Medové kuličky přidáme do teplého sirupu a nechte 2-3 hodiny, nejlépe přes noc namáčet
 - Před podáváním kuličky v medu prohřejeme a podáváme je horké posypané pistáciemi
 
Medu říkáte ano, ale jste spíše tým masožroutů než dortožroutů? 
Tak se pusťte do našich dalších receptů s medem, kde najdete i varianty na slané pokrmy. Upečte si třeba tyto žebra na medu! 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček