Proč se dimethyldikarbonát (E242) přidává do některých nápojů? To zjistíte v našem článku!

Dimethyldikarbonát (dimethyldiuhličitan, DMDC nebo také dimethylpyrokarbonát) je organická sloučenina, která se používá jako syntetický antifungální konzervační prostředek a sterilizátor v nealkoholických nápojích a vínech. Působí v nápojích jako inhibice enzymů, aby se zabránilo znehodnocení kvasinkami. Funguje jako alternativní konzervační látka k oxidu siřičitému ve vínech.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E242 – Dimethyldikarbonát:
Jedná se o konzervant.
V ČR povolené.
Jeho škodlivost bychom označili 3/5.

Výroba E242

Dimethyldikarbonát se chemicky syntetizuje.

Na co se používá dimethyldikarbonát?

E242 potlačuje růst kvasinek a plísní.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E242:

  • ovocné nápoje
  • víno
  • sportovní nápoje

Je E242 zdravé?

Při vysokých dávkách je toxické, protože při jeho rozkladu se uvolňuje velké množství metanolu.

Použití EU vs. USA vs. svět

V EU i USA je použití dimethyldikarbonát povoleno, v Austrálii a na Novém Zélandu je však zakázán.

Použité zdroje

E242, www.ivyroses.com