Guma Euchema, potravinové aditivum pocházející z mořských řas, které najdeme v šunce a dalších uzeninách

Guma Euchema, označovaná též jako karagenan s obsahem celulózy, je přírodní polysacharid s multifunkčním využitím v řadě potravinářských výrobků.

Získává se z některých druhů červených mořských řas, zejména Eucheuma spinosus nebo Eucheuma cottonii.

Svými vlastnostmi se podobá karagenanu, ale má mnohem vyšší obsah nerozpustné rostlinné celulózy.

Hlavní důležité body o E407a – gumě Euchema

Je to stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se guma Euchema používá?

Vzhledem ke svým želírujícím a zahušťovacím vlastnostem se guma Euchema přidává do rozmanitých masových výrobků, zejména uzenin.

Najdeme ji ale i v mléčných výrobcích či cukrovinkách.

  • Beskydské uzeniny Chodura Medová šunka výběrová, Bohemia šunka
  • Kostelecké uzeniny Poctivá šunka od kosti
  • Vocílka Vepřová šunka výběrová, Kladenská pečeně
  • Hamé Pražská šunka, Pomazánka s rajčaty a oreganem
  • Pikok Výběrová vepřová šunka, Moravské uzené maso, Uzená kýta
  • Vodňanská drůbež Kuřecí stehna uzená
  • Nestlé Nesquik kakaová a vanilková zmrzlina
  • Gervais original Sýr s česnekem a bylinkami

Je E407a zdravé?

Použití gumy Euchema v potravinářském průmyslu je obecně považováno za bezpečné, s konzumací nejsou spojovány nežádoucí účinky. Tato potravinářská přídatná látka je schválena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Při nadměrné konzumaci může způsobit gastrointestinální problémy, výjimečně též alergickou reakci.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání gumy Euchema potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Food additive E407a stimulates eryptosis in a dose-dependent manner, www.link.springer.com 12. 08. 2021
Effects of semi-refined carrageenan (food additive E407a) on cell membranes of leukocytes assessed in vivo and in vitro , www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 01. 02. 2021