Co je to polyoxyethylensorbitantristearát (E436) a kde všude ho můžeme najít?

Polyoxyethylensorbitantristearát (E436) nebo také polysorbát 65 je bledě zbarvená, vosková pevná látka, která se v potravinářství používá jako emulgátor, stabilizátor a prostředek proti pěnění.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Polysorbát 65 obsahuje mastné kyseliny, které jsou téměř vždy z rostlinných olejů, ale nelze vyloučit použití živočišného tuku (včetně vepřového). Proto nemůžeme E431 doporučit veganům a vegetariánům.

Hlavní důležité body o E436 – Polyoxyethylensorbitantristearát:
Může být živočišného původu.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.

Výroba E436

Polysorbát 65 je syntetická sloučenina vyrobená z ethylenoxidu (syntetická sloučenina), sorbitolu a kyseliny stearové (přírodní mastná kyselina).

Na co se používá polyoxyethylensorbitantristearát?

E436 umožňuje, aby voda a oleje zůstaly promíchány dohromady a vytvořily emulzi. Kromě v potravinářství se také používá v široké škále pracích prostředků, léčiv a kosmetických a pleťových produktů.

Příklady potravin a nápojů, kde se E436 někdy vyskytuje:

  • dortové náplně
  • dortové směsi
  • mražené dezerty
  • zmrzliny
  • žvýkačky
  • nealkoholické nápoje

Je E436 zdravé?

Vedlejší účinky v mírných koncentracích nejsou známy. Osoby nesnášející propylenglykol by se však polysorbátu 65 měly vyhýbat.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E436 jako přidatné potravinářské látky je v EU i v USA povoleno.

Použité zdroje

E436: Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate , www.food-info.net