Chlorid amonný (E510), látka přidávaná do pečiva, ale třeba i na úpravu sněhu

Chlorid amonný je bílá krystalická sůl dobře rozpustná ve vodě. Rozpuštěný ve vodě má mírně nakyslou chuť. 

Je přirozeně přítomen v našem organismu jako metabolický odpad, který je zpracován a následně vyloučen játry. 

Hlavní důležité body o E510 – chloridu amonném:
Je to přírodní látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodný pro děti
Není to alergen

Výroba E510

Chlorid amonný je přírodní látka. Jak již bylo zmíněno, je přirozeně přítomen v našem organismu a také se nachází v sopečných oblastech, anebo hlubokých dolech. 

Synteticky se vyrábí z amoniaku, anebo kyseliny chlorovodíkové. 

Na co se používá chlorid amonný?

Chlorid amonný je používán v potravinářství, ve farmaceutickém a chemickém průmyslu.

  • V potravinářství se používá jako regulátor kyselosti pro různé druhy pečiva. Přidává se  do zeleninových konzerv, sirupů a do alkoholických nápojů
  • Ve farmacii je například přidáván do léků proti kašli, anebo do diuretik
  • V zemědělství je využíván jako doplněk stravy pro dobytek
  • Dále je používán například na výrobu lepidel, textilních barev, čistících prostředků, fotografii, ale také pro úpravu sněhu

Je chlorid amonný zdravý?

Studie se různí. Některé tvrdí, že je zdraví škodlivý, jiné, že je naprosto neškodný. 

Každopádně vysoké dávky chloridu amonného mohou způsobit bolesti hlavy, nevolnost, zvracení. 

Není vhodný pro osoby s problémy s játry a ledvinami. 

V čistém stavu je chlorid amonný toxický. Dráždí kůži, oči a sliznice. 

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii, Spojených státech a dalších zemích je použití E510 povolené.

Použité zdroje

E510 Chlorure d'ammonium, https://www.additifs-alimentaires.net
Chlorure d'ammonium : ce qu'il faut savoir sur cet additif, Catherine Conan, https://www.passeportsante.net 06. 07. 2021
Chlorure d'Ammonium, https://www.mon-droguiste.com