Chlorid cínatý (E512), antioxidant, který udržuje barvu konzervované zeleniny

Chlorid cínatý je bílý krystal bez zjevného zápachu. Někdy je nesprávně zaměňován s chloridem cíničitým, který je mnohem nebezpečnější. 

Hlavní důležité body o E512 – chloridu cínečnatém:
Je to syntetická látka
Použití v ČR je povolené
Není vhodný pro děti
Není to alergen

Výroba E512

Chlorid cínatý je syntetická látka. Vyrábí se reakcí chlorovodíku a cínové rudy. 

Na co se používá chlorid cínatý?

Chlorid cínatý se používá v potravinářském průmyslu jako antioxidant. Pomáhá udržet barvu konzervované zeleniny. V mnoha zemích je používán pouze ke konzervaci bílého chřestu. Své uplatnění najde také při konzervaci fazolí a rajčatových šťáv. Dodává se do nejrůznějších sycených nápojů. 

Chlorid cínatý se používá také na výrobu plechovek. 

Je chlorid cínatý zdravý?

Chlorid cínatý není považován za zdraví prospěšný. Jsou doporučené denní dávky, které bychom neměli přesáhnout. Pokud bychom konzumovali větší množství, může dojít k žaludečním potížím, nevolnostem a průjmu.

Pokusy na zvířatech ukázaly zhoršení ledvinné a jaterní činnosti a také sníženou schopnost absorpce železa. 

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E512 povolené.

Chlorid cínatý byl vyřazen z bio potravin v Evropské unii i v USA.

Použité zdroje

E512 Chlorure d’étain, https://food-detektiv.de/fr
Chlorure d'Etain(II) Dihydraté, https://www.mon-droguiste.com
E512 Chlorure d'étain, Chlorure stanneux, https://www.additifs-alimentaires.net
TEST E512 Chlorure d'étain, chlorure stanneux, Domitille Vey, Léa Girard, https://www.quechoisir.org 23. 10. 2018