Obohaťte svou kuchyni o tento skvělý recept, který nezná jen tak někdo. Vaši hosté se budou oblizovat!
Ale pozor, před samotnou přípravou je nutné maso marinovat 3 dny.
Ingredience
- 1 kg vepřové plece (nakrájené na kostičky)
- 2,5 polévkové lžíce mletého česneku
- 1,5 polévkové lžíce mletého zázvoru
- 1,5 polévkové lžíce tymiánu (čerstvého, nasekaného)
- 2 polévkové lžíce mořské soli
- 2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1 čajová lžička bílého pepře
- ½ čajové lžičky černého pepře
- ¾ čajové lžičky mleté skořice
- ½ čajové lžičky muškátového oříšku (nastrouhaného)
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky mletého hřebíčku
- ¼ čajové lžičky mletého nového koření
- ¼ čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
- 8 jalovcových bobulí
- ¼ šálku suchého bílého vína
- 400 g vepřového sádla
Postup
- Nakrájené maso vložte do mixovací nádoby a přidejte k němu všechny zbývající ingredience, kromě sádla.
- Pomocí rukou vše promíchejte, dokud se ingredience nepropojí.
- Vše zakryjte potravinovou folií a vložte na 3 dny do lednice.
- Po této době vyjměte směs z lednice a nechte, v pokojové teplotě, stát 30 minut.
- Předehřejte troubu na 135 °C.
- Zatímco se trouba nahřívá, rozpusťte v hrnci sádlo.
- Vložte vepřové maso do litinového hrnce a přelijte ho rozpuštěným sádlem tak, aby bylo maso zcela ponořené.
- Hrnec přikryjte víkem a vložte jej do trouby. Tam jej nechte 2,5–3 hodiny, dokud se vepřové maso nebude, při bodnutí vidličkou, rozpadat.
- Vyjměte hrnec z trouby, nechte jej vychladnout a vyndejte z něj jalovcové bobule.
- Maso z hrnce rovněž vyndejte a nakrájejte jej najemno.
- Pomocí naběračky sesbírejte tuk z horní části šťávy v hrnci. Nenabírejte tekutou část pod tukem. Tuk odložte bokem.
- Nasekané vepřové maso vložte do velké mísy a přidejte k němu ⅓ sádla spolu s ⅓ odložené tekutiny. Smíchejte, aby se vše dobře propojilo.
- Přidejte sůl podle chuti.
- Maso následně vložte do velkého pekáče a nechte stát nejméně 1 hodinu v pokojové teplotě.
- Zbytek sádla vložte do hrnce a zahřejte jej. Směs z hrnce následně nalijte na vychladlé maso v pekáči, zakryjte a nechte chladnout.
- Díky tomuto postupu bude maso tak změklé, že jej snadno natřete na oblíbené pečivo.
- Tento recept na masovou pomazánku skvěle chutná s olivami, nakládanou zeleninou, chřestem, nakládanou cibulí nebo paprikou.

Připravujete rádi pokrmy na sádle? Pak vyzkoušejte skvělé recepty na škvarkovou pomazánku.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček