Proč se odpěňovače v potravinářství používají?

V potravinářském a nápojovém průmyslu může mít tvorba pěny řadu negativních vlivů na provoz. Například může:

  • způsobit vady produktu nebo problémy s kvalitou
  • zpomalit nebo zastavit dobu zpracování
  • bránit správnému plnění nádob
  • způsobit poruchu zařízení
  • vytvářet nebezpečné pracovní podmínky

Použitím potravinářských odpěňovačů k prevenci a/nebo zničení pěny mohou majitelé a manažeři zařízení udržet tvorbu pěny pod kontrolou. V důsledku toho mohou těžit následujícími způsoby:

  • Lepší kvalita produktu a procesu. Absence pěny znamená, že produkty jsou vystaveny nižšímu riziku poškození nebo kontaminace, což má za následek vyšší míru přijatelnosti produktu. Kromě toho je u zařízení méně pravděpodobné, že se vyskytnou problémy s pěnou, jako je přetečení nebo porucha.
  • Menší tvorba odpadu. Vzhledem k tomu, že se vyřazuje méně výrobků, vzniká méně odpadu.
  • Nižší výrobní náklady. Zvýšení kvality produktů a provozu zařízení a snížení produkce odpadu se může promítnout do snížení celkových výrobních nákladů.

V jakých potravinách můžeme odpěňovače najít?

  • potraviny ze sóji
  • mléčné výrobky
  • nápoje
  • sladkosti
  • zpracované potraviny
  • omáčky
  • zmrzlina
  • dorty
  • bramborové lupínky

Odpěňovače se také používají v průmyslu rychlého občerstvení pro smažené kuře, kuřecí nugety a hranolky. Zkuste naše recepty na hranolky ze sladkých brambor. Jejich sladkost vyvážená lahodným kořením a skvělými dipy, vás dostane do kolen!.

Jsou pro nás odpěňovače v potravinách bezpečné?

Většina odpěňovačů, které jsou v potravinách používány, jsou považovány za bezpečné při konzumaci v rámci přípustných limitů. Regulace používání těchto látek v potravinářství je velmi přísná, aby se minimalizovala případná zdravotní rizika.

Nicméně, některé odpěňovače mohou u citlivých jedinců vyvolat nežádoucí účinky, jako jsou alergické reakce nebo problémy se zažíváním.