Příprava: 15 minut
Vaření: 45 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
Těsto
- 50 dkg polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 8 dkg cukru
- cca 1,5-2 dl mléka
- 12,5 dkg tuku
- 2 žloutky
- špetka soli
Náplň
- po 5 dkg sušených plátků jablek
- meruněk
- švestek
- rozinek a ořechů
- případně jiného ovoce.
Postup receptu
- Z uvedených surovin na těsto vypracujeme kynuté těsto a necháme je kynout na teplém místě asi 45 minut
- Ovoce opláchneme, zalijeme vodou (můžeme přidat trochu rumu) a necháme nabobtnat, ořechy nasekáme
- Ovoce i ořechy zapracujeme do vykynutého těsta a necháme ještě asi 15 minut kynout
- Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme jeden velký nebo dva menší bochánky – mazance
- Mazance položíme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a necháme dokynout
- Pak potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed nařízneme
- Pečeme v troubě 45-60 minut, záleží na velikosti
- Doporučená teplota je 200°C, zpočátku můžeme zapéci při vyšší teplotě