Příprava: 20 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody nebo 1 prášek do perníku
- perníkové koření nebo alespoň 1 lžička mleté skořice
- 1 hrnek tekutého medu
- 12,5 dkg másla nebo rostlinného tuku
- 3 vejce
- hrst sekaných ořechů nebo mandlových lupínků.
Postup receptu
- Med rozehřejeme, rozpustíme v něm tuk a za stálého míchání přidáme žloutky
- Mouku vsypeme do mísy a zamícháme do ní prášek do perníku nebo sodu a perníkové koření
- Medovou směs přidáme do mouky, a řádně promícháme
- Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
- Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a nahoře jej posypeme sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky
- V předehřáté troubě upečeme
- Poznámka: Pokud chceme perník po upečení polít polevou, tak ořechy nebo mandle sypeme až na polevu