Příprava: 50 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 5 vajec
- 25 dkg cukru krupice
- 1 dl oleje
- 1 dl vlažné vody
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Krém:
- 25 dkg másla
- 2 žloutky
- 20 dkg moučkového cukru
- vychladlá kaše ze 1/4 l mléka a 2 lžic hrubé mouky
Postup receptu
- Oddělíme žloutky od bílků a 5 žloutků ušleháme s postupným přidáváním horké vody do pěny
- Pak po částech přidáváme cukr a olej a šleháme, až hmota zbělá
- Pak opatrně vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků a postupně zamícháme i mouku s práškem do pečiva
- Těsto rozdělíme na 2 díly a do jednoho přidáme 2–3 lžíce kakaa
- Druhou část necháme světlou, nebo do ní můžeme přidat třeba ořechy (nemusí být)
- Upečeme ve dvou vymazaných a vysypaných formách na srnčí hřbet
- Před plněním rozkrájíme na dílky silné asi 1,5–2 cm
- Ty potíráme připraveným krémem a spojujeme do dlouhého válce vždy jeden tmavý a jeden světlý plátek
- Vrch můžeme pomazat krémem nebo přelít polevou a posypat strouhanými ořechy, kokosem, strouhanou čokoládou
- Řezy krájíme na plátky hodně šikmo
- Příprava krému: utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny a po lžících nastavujeme moučnou kaší
- Šleháme až do napěnění krému
- Polovinu krému můžeme obarvit kakaem
- Pak při potírání krém střídáme (na tmavé plátky světlý, na světlé tmavý)