Korbáčik, sýrový zázrak z Oravy, který si můžete vychutnat na různé způsoby! Zjistěte jaké jsou ty nejlepší

Každý z nás určitě alespoň jednou v životě ochutnal korbáčik.

Věděli jste, ale že se dá vychutnat i jinak než jen samostatně?

V našem článku se dozvíte v jakých chuťových kombinacích je nejlepší ho podávat a jakými kulinářskými metodami ho upravit!

Co je to korbáčik?

Tento sýr je tradiční slovenský výrobek a pyšní se ochranou zeměpisnou známkou.

Řadíme ho mezi takzvané pařené sýry. Tento specifický typ výroby je typický pro země v jižní Evropě, země v oblastech Balkánského poloostrova, Řecka a Itálii.

Slovenský sýr je buď uzený, nebo neuzený, vizuálně připomínající bičík (slovensky korbáčik).

Několik do copánku spletených sýrů položených na prkénku.
Zdroj: tasteatlas.com

Jak se korbáčik vyrábí?

Vyrábí se na Oravě ve Slovenské republice a jeho historie sahá až do 17. století, kdy výroba tohoto sýra byla jediným zdrojem příjmů zdejších sýrařů.

Vyrábí se téměř výhradně ručně. Hrudky sýra se vaří v horké vodě a v páře. Ty se poté stahují a tvoří se z nich provázky, které se poté spletou do copánků, což je proces náročný a vyžaduje jistou dovednost, kterou dominují ženy z tohoto regionu.

V zájmu zachování kvality a tradice jsou i dnešní korbačíky vyráběny původní technologií, s velkým přispěním ruční práce a v souladu s původní recepturou.

Podle specifikace se výroba skládá z deseti kroků:

  1. Paření
  2. Hnětení
  3. Tvarování
  4. Chlazení
  5. Namotávání
  6. Solení
  7. částečné osušení
  8. pletení
  9. uzení
  10. balení
Výroba syrových korbáčikov zo Zázrivej
Tradiční výroba domácích korbáčikůZdroj: Zlavomat

Jak korbáčik chutná?

Textura sýra je vláknitá, podobná špagetám.

Uzené odrůdy mají kouřovou vůni, žlutou barvu a jsou slanější než neuzená odrůda, která je bílá a bez kouřové vůně.

Uzené nebo ne, chuť je jemně mléčná, pikantní a kyselá.

Tento sýr je velmi vyhledávanou delikatesou a dobře se hodí k vínu nebo pivu.

Uzené copánky pravého slovenského sýra.
zdroj: qualigeo.eu

Nutriční hodnoty korbáčiku (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
264 kcal3,2 g0,1 g15,3 g10,5 g28,7 g0 g2,6 g

Jak si korbáčik vychutnat?

Připravte si s ním obložený talíř, kde ho skombinujete se sladkou paprikou, jablky, mandlemi, feferonkami, krůtí šunkou, hrozny, kyselými okurkami, pistáciovými oříšky
Zabalte sýr do listového těsta, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby
Sýr obalte slaninu a opečte na rozpálené pánvi
Zapečte si sladkou papriku naplněnou sýrem
Vytvořte kuřecí roládu naplněnou sýrem, špenátem a paprikou
Připravte sýrové jednohubky s olivami, bazalkou, cherry rajčaty, sušenými rajčaty, feferonkami
Skombinujte ho s ovocem jako jsou ostružiny, hrozny, jablka
Sýr obalený v listovém těstě a vysmažený do zlatavé barvy.
Zdroj: migrostv.migros.com.tr

Nakládaný korbáčik

  • 2 velké stroužky česneku rozdrcené
  • 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1/4 lžičky sladké papriky
  • špetka soli
  • 220 g klasických korbáčiků
  • 1 malá žlutá cibule nakrájená na tenké plátky
  • 1 červená chilli paprička nakrájená na tenké plátky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička pepře
  • 1/2 lžičky celého nového koření
  • 300 ml extra panenského olivového oleje

Postup

  • Smíchejte česnek, zázvor, papriku a sůl, aby vznikla pasta
  • Korbáčiky můžete pokrájet na menší kousky (ale nemusíte) a poté je promíchejte se vzniklou pastou, aby byly zcela pokryté
  • Na dno sterilizované skleněné nádoby přidejte několik plátků cibule a chilli papričky, bobkový list a polovinu kuliček pepře a bobule nového koření. Nalijte asi půl centimetru oleje
  • Přidejte sýr
  • Přidejte zbytek cibule a plátky chilli papričky, zbývající bobkový list a zbytek kuliček pepře a bobule nového koření. Přidejte tolik oleje, aby bylo vše ponořené
  • Necháme marinovat v lednici alespoň 3 dny nebo až 4 týdny
  • Před podáváním necháme 20 až 30 minut uležet při pokojové teplotě, aby sýr změkl.

Podívejte se na další rady, tipy a triky jak správně zavařovat! Vyzkoušejte tyto vyzkoušené a prověřené recepty na zavařené beraní rohy, nakládané maso nebo na slaďounké zavařené višně!

Sklenička plná tenkých vlásků slovenského slaného sýra.
Zdroj: seriouseats.com

Skladování

Jako téměř všechny mléčné výrobky byste měli sýr skladovat v lednici.

Jakmile balíček otevřete, umístěte sýr do mrazicího sáčku a před uzavřením vytlačte co nejvíce vzduchu a umístěte ho do přihrádky na zeleninu.

Použité zdroje

Oravský Korbáčik , taste Atlas
,