Špenát, superpotravina, která nabízí řadu benefitů pro vaše zdraví! Co dalšího byste měli vědět?

Špenát, listová zelenina, která obsahuje vysoké množství vitamínu C, železa a vápníku. 

Považuje se za superpotravinu. Z jakého důvodu? 

Jaká pozitiva má pro vaše zdraví? 

To vše se dozvíte v následujícím článku!

Špenát, superpotravina dnešní doby

Špenát, latinsky Spinacia oleracea je listová zelenina pocházející z Persie. Patří do čeledi amarantovitých, takže je příbuzný například s řepou a quinoou.

Jedná se o jednoletou rostlinu, jejíž listy dorůstají až do délky 30 cm. Má nenápadné, žlutozelené květy.

Špenát se považuje za superpotravinu díky vysokému obsahu živin, antioxidantů a nízkému obsahu kalorií.

Proč konzumovat špenát?

Špenát je velmi bohatý na živiny. Obsahuje vysoké množství karotenoidů, vitamínu C, kyseliny listové, železa a vápníku.

Má nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah nerozpustné vlákniny. Tento typ vlákniny může přispívat ke správnému trávení.

Také se může pyšnit řadou rostlinných sloučenin jako je lutein, kempferol, dusičnany, kvercetin a zeaxanthin.

Jak často špenát konzumovat? Můžete ho jíst každý den, zhruba okolo 100 g.

Pozor by si měli dát lidé, kteří mají sklony k ledvinových kamenům, špenát má totiž vysoký obsah draslíku.

Proč konzumovat špenát?
Zdroj: pixabay.com

Špenát a zdraví

Konzumace špenátu může prospívat zdraví očí, pomoci předcházet nádorovým onemocněním a snižovat hladinu krevního tlaku. Špenát má také kladné dopady na vaši pokožku, vlasy a kosti.

Díky obsahu dvou složek, MGDG a SQDG, může zpomalit růst nádorů. Dokazuje to i studie, kdy tyto sloučeniny pomohly zmenšit velikost nádoru děložního čípku.

Špenát obsahuje také vysoké množství dusičnanů, u kterých bylo prokázáno, že pomáhají snižovat hladinu krevního tlaku a předejít riziku srdečních onemocnění.

Pokud máte problémy s pokožkou nebo kvalitou vlasů může vám pomoci vitamín C, který špenát obsahuje ve velkém množství. Je to z toho důvodu, že tento vitamín je základem pro budování a udržování kolagenu. 

Nutriční hodnoty

Špenát je výborným zdrojem vápníku, draslíku, vitamínu C a E. Další nutriční hodnoty, minerály a vitamíny můžete vidět v následující tabulce:

Nutriční hodnotyŠpenát syrový 100 g
Kalorie23 kcal
Bílkoviny2,9 g
Sacharidy3,6 g
Tuky0,4 g
Vláknina2,2 g
Vápník99 mg
Železo2,7 mg
Draslík 558 mg
Vitamín E2,03 mg
Vitamín C28,1 mg
Vitamín B30,724 mg

Druhy špenátu

Špenát má mnoho odrůd, my si představíme ty nejznámější.

Baby špenát

Baby špenát (Spinacia oleracea) patří mezi nejčastěji konzumované druhy. Jeho listy mají sladší chuť a křupavou texturu.

Obvykle se konzumuje syrový, například v salátech nebo smoothie. Má malé, sytě zelené listy.

Baby špenát
Zdroj: veg-inabox.com

Novozélandský špenát

Novozélandský špenát (Tetragonia tetragonioides) není pravý špenát, ale stejně jako u špenátu se konzumují jeho listy.

Nabízí vysoký obsah soli.

Je také mimořádně bohatý na vitamín A a B.

Novozélandský špenát
Zdroj: bhg.com

Červený špenát

Latinsky nazýván Amaranthus Dubius.

Červený špenát má silné a kulaté listy, které mají sytě zelenou barvu a červený střed.

Červený špenát
Zdroj: waangoo.com

Tento druh špenátu obsahuje vysoké množství vitamínu C, železa a antioxidantů. Dokáže tak povzbudit vaši imunitu.

Císařský špenát

Latinsky Basella alba. Tento druh špenátu je tmavě zelený, dorůstající střední velikosti. Listy císařského špenátu jsou mírně zvlněné. 

Císařský špenát využívá své listy k ukládání vody. Z toho pak vzniká dobrý zdroj slizu. Tento sliz se používá v léčitelství, například v Nepálu s ním léčí nosní či krční infekce.

Císařský špenát
Zdroj: oscseeds.com

Indický letní špenát

Indický letní špenát lze pěstovat ve všech třech ročních obdobích – jaro, podzim, léto. Je vysoce bohatý na živiny a výborně chutná.

Od ostatních druhů ho rozlišíte podle delšího stonku.

Indický letní špenát
Zdroj: amazon.in

Pěstování špenátu

Špenát můžete pěstovat po celý rok, ale nejlepší období je od dubna do září.

Pro rychlý růst vyžaduje chladnější a dobře hnojenou půdu. Dříve, než zasadíte semena špenátu, půdu smíchejte s kompostem. 

Semena lze vysévat každé dva týdny od začátku jara do konce léta. V řádcích by měla být vzdálenost semen přibližně 30 cm. Sázejte je rovnou do půdy, přesazování sazenic se nedoporučuje.

Kdy zasadit špenát? Jak jich bylo zmíněno, špenát vyžaduje chladnější půdu. Proto ho sázejte začátkem jara. 

Špenát je potřeba dostatečně zalévat, půda musí být neustále vlhká. 

Zpracování špenátu

Špenát se obvykle konzumuje vařený, ale můžete ho jíst i syrový. Má hořkosladkou chuť.

Čerstvý, syrový špenát se nejčastěji používá do zeleninových šťáv nebo smoothie. Pokud si i vy chcete připravit výživově bohatý nápoj, inspirujte se recepty na smoothie se špenátem.

Zpracování špenátu
Zdroj: pixabay.com

Při vaření špenátu jsou tři možnosti, jak ho můžete připravit:

  • vařením v páře,
  • blanšírováním,
  • a dušením.

Vaření špenátu v páře

Jedná se o rychlý proces. Vaření špenátu v páře trvá přibližně 2-3 minuty. Uvařený špenát pak stačí dochutit solí a pepřem. Můžete také přidat citronovou šťávu nebo balzamikový ocet. 

Blanšírování

Pokud slyšíte tento pojem poprvé, jedná se o způsob vaření kdy se zelenina vaří v horké osolené vodě a následně se zchladí ve studené vodě. Uchová se tak její čerstvost a živiny.

Postup: 

  1. Důkladně omyjte špenátové listy.
  2. Do většího hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. 
  3. Listy špenátu přidejte do vroucí vody. 
  4. Vařte 2 minuty.
  5. Zatímco se špenát vaří, připravte si mísu se studenou vodou a ledem.
  6. Hrnec se špenátovými listy rychle stáhněte z plotny a listy vložte do mísy se studenou vodou. 
  7. Vymačkejte z vychladlých listů přebytečnou vodu.

Díky tomuto způsobu přípravy si špenát zachová svoji barvu a čerstvou chuť. 

Dušení

Při dušení je postup následující:

  1. Rozehřejte si na pánvi olej (nejlépe olivový).
  2. Přidávejte po hrstech umytý špenát. 
  3. Neustále míchejte.
  4. Vařte zhruba 4 minuty. 
  5. Dušený špenát můžete dochutit solí a kořením jako je mletý česnek, sušená cibule nebo chilli.

Co špenátem můžete i péct, například dorty. Jeho barva zbarví korpus a vy tak vytvoříte nevšední dezert. Pročtěte si recepty na dorty se špenátem, a ozvláštněte své pečení!

Co se týká skladování špenátu, nejlepší možnost je v děrovaném plastovém sáčku v lednici. Nebo ho můžete také zamrazit. 

Výrobky ze špenátu

Špenátová šťáva – poskytuje stejné nutriční hodnoty jako čerstvý špenát. Je plná mikroživin, vitamínů A a C. 

Špenátový prášek – sušený špenát ve formě prášku. Je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, antioxidantů a minerálů. Můžete ho používat k přípravě pokrmů nebo přidávat do smoothie. 

Špenát má pozitivní dopady na naše zdraví, dokazuje to i řada studií. Například při jedné z nich se zjistilo, že konzumace špenátu účinně snižuje hladinu krevního tlaku. Zařaďte tuto superpotravinu do vašeho jídelníčku, vaše tělo vám poděkuje.

Použité zdroje

Spinach 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Kris Gunnars, www.healthline.com 14. 05. 2019
Spinach, www.en.wikipedia.org
Spinach: Nutrition, health benefits, and diet, Megan Ware, www.medicalnewstoday.com 08. 03. 2022
Spinach, www.bbcgoodfood.com
spinach | Description, Nutrition, Types, & Facts, www.britannica.com
15 Reasons Why Spinach Is Called A Superfood , www.pharmeasy.in
Spinach recipes, Dr. Rupy Aujla, www.bbc.co.uk
Spinach: Planting, Growing, and Harvesting Spinach Plants, www.almanac.com
Spinach, Spinacia oleracea, www.hort.extension.wisc.edu
Types of Spinach - 15 Amazing & Popular Varieties of Spinach , Hoang Quang, www.growgardener.com
Use of spinach powder as functional ingredient in the manufacture of UF-Soft cheese , www.sciencedirect.com
How to Cook Spinach, Jessica Gavin, www.jessicagavin.com 08. 01. 2020
Spinach, raw nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org
Nutritive Value of New Zealand Spinach, www.academic.oup.com
New Zealand Spinach: Growing This Delicious Leafy Green, www.savvygardening.com