Připravte si z bezových květů med, sirup či džem. Je to opravdu jednoduché!

Černý bez má pro zdraví spoustu pozitiv.

Nemusíte si však kupovat jen drahé potravinové doplňky v lékárně.

Někdy si můžete pomoci i sami.

Třeba tím, že si vlastnoručně posbíráte květy a vyrobíte si z nich šťávu, limonádu či čaj.

Inspirujte se našimi 6 recepty z černého bezu a užijte si je

Jak správně sbírat květy z černého bezu

  • Sezóna bezových květů je poměrně krátká, od poloviny května do konce června, v závislosti na tom, kde žijete a na počasí v konkrétním roce.
  • Květy sbírejte pouze z keřů rostoucích mimo silniční provoz, aby byly květy tak čisté, jak jen mohou být.
  • Květy by měly být velké a zcela otevřené a jejich vůně by měla být silná.
  • Pokud je to možné, trhejte květy za slunečného dne v poledne; tehdy je jejich vůně nejlepší.
  • Nesbírejte je, pokud jsou mokré; počkejte, až vyjde slunce a budou zase suché.
  •  Přesouvejte se z jednoho keře na druhý a z každého natrhejte jen pár květů; jsou důležité pro hmyz a ptáky.
  • Trhejte je pod hlavou, kde se všechny malé stonky setkávají s velkým stonkem.
  • Dobře protřepejte, jednou na místě sběru, než je vložíte do košíku, a podruhé ve dřezu, než je budete chtít použít, abyste se zbavili veškerého hmyzu.
  •  Květy raději nemyjte; pokud to uděláte, ztratí část své chuti.
  • Pokud to musíte udělat, opláchněte je velmi krátce pod tekoucí studenou vodou a dobře je protřepejte.
  • Okamžitě je začněte konzervovat; během několika hodin ochabnou a ztratí chuť.

Pokud necháme květy černého bezu uzrát, pak z nich získáme plody – bezinky, ze kterých můžeme mimo jiné připravit vynikající bezinkový sirup.

A jaký recept z květů černého bezu je váš nejoblíbenější? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.