Listové těsto je v České republice velmi oblíbené a myslím, že nejsme jediní. Snadno se používá; s tím téměř nemůžete selhat. Dnes vám ukážu, jak udělat českou specialitu, kohoutí hřebeny, plněnou bohatou makovou náplní.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 200 g mletého máku
 - 240 ml mléka
 - 100 g krystalového cukru
 - 82 g povidel
 - ½ lžičky citronové kůry
 
Ostatní ingredience
- 500 g chlazeného listového těsta
 - vejce
 - mouka (na poprášení pracovní desky)
 - moučkový cukr (na poprášení upečeného makového rohlíčku)
 
Postup
- V hrnci smícháme mletý mák a mléko.
 - Směs přivedeme k varu na střední teplotu.
 - Občas směs promícháme, aby se mléko nepřipálilo.
 - Přidáme cukr, povidla a citronovou kůru.
 - Snížíme teplotu a vaříme, dokud mák nezměkne.
 - To bude trvat asi 10 minut, ale nezapomeneme míchat.
 - Po dokončení přendáme makovou náplň do mísy, odstavíme a necháme zcela vychladnout.
 - Než začneme péct, předehřejeme troubu na 170 stupňů a plechy vyložíme pečicím papírem.
 - Listové těsto rozkrájíme na 2 stejné kusy a každý z nich rozválíme na obdélník.
 - Každý obdélník rozdělíme na 6 malých obdélníků podobné velikosti.
 - Na ½ obdélníku položíme vychladlou makovou náplň.
 - Druhou polovinu těsta přes náplň přehneme a pomocí vidličky okraje přimáčkneme k sobě a celý rohlíček potřeme rozšlehaným vejcem.
 - Rohlíčky s mákem opatrně přeneseme na plech.
 - Těsto pečeme 15 minut, nebo dokud není nafouknuté a zlatavě hnědé.
 - Před podáváním je poprášíme moučkovým cukrem.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček