Připravte si lahodný, rychlý a snadný letní recept! Lze jej podávat jako hlavní jídlo nebo přilohu a můžete si ho vychutnat teplý i studený.
Ingredience
Domácí pesto
- 2 šálky bazalky
- ¼ šálku pražených piniových oříšků
- 4-5 lžic olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 a ½ lžíce drceného česneku
- ½ šálku parmezánu
- ½ lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
Těstoviny
- 500 g špaget
Na ozdobu
- cherry rajčata
- 2 lžíce pražených piniových oříšků
- čerstvá bazalka
- parmazán
Postup
- Uvařte špagety podle pokynů na obalu, nezapomeňte osolit vodu.
- Uvařené špagety sceďte (neoplachujte), vraťte do suchého hrnce, přikryjte poklicí a odložte stranou.
- Zatímco se těstoviny vaří, připravte si domácí pesto.
- Zahřejte piniové oříšky v malé pánvi na středním plameni a promíchejte, jakmile si všimnete, že začínají hnědnout.
- Pražené oříšky odstavte a nechte vychladnout.
- Vložte olivový olej a lístky bazalky do vysoce výkonného mixéru.
- Mixujte asi 60 sekund, dokud se ingredience nespojí, ale zároveň ještě nejsou úplně hladké.
- Možná budete muset mixér pozastavit, seškrábat přísady ze stran a poté pokračovat v mixování.
- Přidejte ¼ šálku piniových oříšků, česnek, citronovou šťávu, parmazán, sůl a pepř a mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence (asi 30-60 sekund).
- Ochutnejte a dle potřeby dosolte a dopepřete.
- Přendejte teplé těstoviny do servírovací misky.
- Přidejte domácí pesto a vmíchejte do těstovin.
- Posypte zbývajícími praženými piniovými oříšky.
- Přidejte rajčata a čerstvou bazalku, případně parmezán.
- Podávejte teplé nebo dejte do ledničky a nechte vychladnout.