Příprava: 35 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 220 g hladké mouky
- 80 g hrubé mouky
- 140 g másla
- 2/3 kelímku bílého jogurtu
- 1 žloutek
- špetka soli
Náplň:
- 5 jablek
- 2 vanilkové cukry
- troška skořice
- oříšky posekané najemno
- rozinky
- strouhanka na zahuštění
Postup receptu
- Mouku a máslo promneme (na vále nebo v míse, je to jedno, ale musí se to dělat rukama, jinak to nejde)
- Přidáme jogurt, sůl, žloutek a vypracujeme hladké těsto
- Jde to velmi snadno, směs se výborně spojuje (kdyby přece jenom nechtěla, tak stačí přidat malinko víc jogurtu nebo mléka, ale většinou to není potřeba)
- Kuličku těsta zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do lednice
- Jablka nestrouhám na tzv. slzičkách, ale na tenké plátky – jablka potom tolik nepouští vodu a netečou při pečení ven (výborně se to dělá na takovém tom vícestranném struhadle)
- Vychlazené těsto si rozpůlíme na dvě stejné části a postupně z nich vyválíme, na vále posypaném hrubou moukou, tenký plát
- Nebojte se podsypávat, čím více tím lépe, těsto se potom vůbec nelepí a chová se spíše jako formelína, je krásně pružné a netrhá se
- Prostředkem vyváleného plátu nasypu strouhanku, aby jablka tolik nenamáčela těsto, a nakladu středem plátu zhruba polovinu směsi
- Pak ho klasicky zavinu a spojíme navrchu, ať nám toho moc nevyteče
- Spoj samozřejmě natřeme rozšlehaným vajíčkem, aby lépe držel
- Stejně udělám i druhou nohu štrúdlu
- Dám na plech na pečící papír
- Nožky potřu rozšlehaným vajíčkem, aby měly pěknou barvičku