Příprava: 105 minut
Vaření: 45 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 15 dkg moučkového cukru
- 3 žloutky
- 4 dkg droždí
- 1 kg polohrubé mouky
- 15 dkg másla
- 1/2 l mléka
- špetka soli
- bílek a žloutek na potření
- půlené mandle na ozdobení
Postup receptu
- Mouku smícháme s cukrem, solí, přidáme rozměklé nakrájené máslo, žloutky, rozdrobené máslo a postupně přiléváme vlažné mléko (36 °C)
- Vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit
- Zakryjeme ubrouskem a necháme vykynout na teplém místě
- Těsto promícháme a necháme opět vykynout
- Z těsta vytvoříme 3 silné a 5 slabších válečků dlouhých asi 40 cm
- Ze 3 silných válečků upleteme cop a po celém jeho středu ho malinko přimáčkneme, abychom vytvořili žlábek, a potřeme ho rozšlehaným bílkem
- Z dalších 3 slabších válečků upleteme opět cop, který položíme do středu prvního, již upleteného copu
- Po celém středu přimáčkneme, potřeme bílkem a navrch položíme pletenec ze dvou slabších válečků
- Konce tohoto pletence vsuneme pod vánočku, a aby se nám vánočka při pečení nerozjela, na kraje a do středu zapíchneme špejli
- Necháme ještě několik minut kynout, potřeme žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C, asi 40–45 minut
- Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem