Nejen vegani si pochutnají na tomto výživném a vydatném pokrmu! Kombinace smaženého celerového řízku, vařených brambor, bílého chřestu a veganské holandské omáčky potěší vaše chuťové buňky, i když jste zarytý masožravec.
Co budete potřebovat
- 1 kg salátových brambor
 - 1 kg bílého chřestu
 - 1 lžíce rostlinného másla
 - 1 lžíce cukru
 - 1 lžička čerstvé citronové šťávy
 - 10 g čerstvé petrželky
 - 2 porce holandské veganské omáčky viz níže
 
Na holandskou omáčku:
- 8 lžíc veganského másla
 - 4 lžíce hladké mouky
 - 200 ml zeleninového vývaru
 - 200 ml veganské smetany
 - 2 lžičky hořčice
 - 2 lžíce bílého vína
 - 2 lžičky citronové šťávy
 - sůl
 - bílý pepř
 
Na celerové řízky:
- 1 velký celer
 - 3 lžíce hořčice
 - sůl a pepř
 - strouhaný muškátový oříšek
 - paprika
 - 150 g strouhanky
 - 150 ml rostlinného mléka
 - 100 g hladké mouky
 - rostlinný olej
 
Postup
- Do hrnce přidejte neoloupané brambory, osolte a nechte vařit cca 10-15 minut nebo do změknutí.
 - Slijte vodu a udržujte brambory v hrnci teplé (pokud chcete, oloupejte je).
 - Ve velkém kastrolu přiveďte k varu vodu.
 - Přidejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci rostlinného másla a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy.
 - Chřest oloupejte a ulomte konce.
 - Přidejte do kastrolu a vařte asi 1 minutu.
 - Poté snižte plamen a nechte 10–15 minut vařit, dokud chřest nezměkne.
 - Nechte přikryté v teple.
 - V hrnci rozpusťte 4 lžíce veganského másla a vmíchejte mouku.
 - Šlehejte do hladka.
 - Za stálého šlehání pomalu přilévejte zeleninový vývar.
 - Přiveďte k varu, snižte teplotu a přidejte veganskou smetanu, 4 lžíce veganského másla, bílé víno, hořčici a citronovou šťávu.
 - Dochuťte solí a pepřem.
 - Omáčku nechte dusit cca 5 – 10 minut, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci.
 - Před podáváním dochuťte.
 - V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
 - Celer oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.
 - Do hrnce přidejte plátky celeru a nechte asi 5 minut provařit.
 - Plátky by měly být měkké, ale nelámat se na kousky.
 - Plátky celeru nechte okapat na utěrce a nechte vychladnout.
 - Každý plátek celeru z obou stran potřete hořčicí a dobře dochuťte solí, pepřem, paprikou a muškátovým oříškem.
 - Jednu misku naplňte moukou, druhou rostlinným mlékem a třetí strouhankou.
 - Plátky celeru obalte v mouce, poté v rostlinném mléce a nakonec ve strouhance.
 - V hluboké pánvi rozehřejte hodně rostlinného oleje (cca 1 cm vysoká vrstva).
 - Celerový řízek opečte z obou stran dozlatova, poté opatrně vyjměte z tuku a nechte okapat na papírové utěrce
 - Celerový řízek podávejte s bramborami, bílým chřestem a holandskou omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.
 

Vyzkoušejte i naše další recepty na cordon bleu z různých druhů masa. Zamilujete se!

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček