Zdravé recepty na vaječnou pomazánku 6krát jinak. Inspirujte se!

Vejce jsou mnohem zdravější, než se dlouhá léta myslelo.

Obsahují velké množství bílkovin, vitamínů, minerálů i zdravých tuků.

Pojďme si proto představit rozmanité recepty na vajíčkovou pomazánku.

Je zdravá, chutná a skvěle zasytí!

Konzumovat ji můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!

Většina lidí vejce nejraději konzumuje natvrdo, jako míchaná nebo ve formě volského oka. Vejce se ale dají připravit i mnoha jinými způsoby, inspirujte se našimi recepty na vařená vajíčka 5krát jinak!

Proč zařadit vajíčka do svého jídelníčku?

Není to mnoho let zpátky, kdy byla vajíčka považována za poměrně nezdravou potravinu. Dlouho se totiž mylně myslelo, že jsou jedním z největších zdrojů tak zvaného špatného cholesterolu. Nové vědecké studie ale tuto hypotézu vyvrátily, vejce totiž obsahují kyselinu linolovou a lecitin, které přispívají ke snížení tohoto cholesterolu.

Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. Dále obsahují celou paletu vitamínů, především vitamínů skupiny B, dále vitamínu C, D, E a K. Z minerálů v nich najdeme zejména železo a selen. Samozřejmě je lepší, pokud dáváte přednost konzumaci vajec pocházejících z bio farem. Vejce z velkochovů jsou sice levnější, ale někdy obsahují stopy hormonů a antibiotik.

Kolik vajíček denně jíst a čím našemu organismu prospívají?

Obecně se udává, že zdravý člověk může bez problémů jíst dvě vejce denně. Pravidelná konzumace má pro naše tělo řadu pozitivních účinků. Jedním z nich je například posílení našeho imunitního systému. Ve vejcích se nacházejí rovněž antioxidanty lutein a zeaxanthin, které výrazně zlepšují vidění a podporují zdraví očí.

Ženy konzumaci vajec ocení také vzhledem ke skutečnosti, že díky komplexu vitamínů B přispívají ke krásným a zdravým vlasům, nehtům a pokožce. V neposlední řadě jsou vhodná při dietě, neboť jsou skvělým spalovačem tuků.

Neskutečné množství variant vajíčkové pomazánky

Pro svou snadnost a oblíbenost existuje obrovské množství variant vaječné pomazánky. Kromě tvarohu či smetanového sýru můžete do pomazánky přidat jako základ máslo, sýr Cottage či ricottu. Pokud dáváte přednost zdravější variantě, můžete majonézu nahradit jogurtem či zakysanou smetanou.

Ze zeleniny lze kromě řapíkatého celeru a cibule přidat do pomazánky také ředkvičky, mrkev či papriku. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, můžete do pomazánky přidat prolisovaný česnek, pálivou papriku či chilli. Z exotičtějších ingrediencí poté existují například různé verze s kapary.

Martina Stastna

Autor článku
Martina Stastna

Láska prochází žaludkem. Sytý hladovému nevěří. Hlad je nejlepší kuchař. To jsou jen některá rčení, která dokládají, jak důležitou roli jídlo v našich životech hraje. Vlastnoručně připravená snídaně, oběd či večeře ve společnosti našich blízkých je navíc často nejhezčím zážitkem celého dne. Rozšiřte si společně se mnou vaše kulinářské obzory! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Objevte podobné tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.