6 výživných receptů na pomazánky z fazolí, které si zamilujete vy i vaše rodina!

Chybí vám v jídelníčku dostatek luštěnin?

Pak vyzkoušejte naše luxusní recepty na fazolové pomazánky, díky kterým se pro vás konzumace luštěnin stane pravým potěšením.

Připravte si dip se sušenými rajčaty, vlašskými ořechy či limetkou.

Dobrou chuť!

Taková správná fazolačka nás dostatečně zasytí, ale pohladí i duši našich chuťových buněk. A co takhle ji zkusit pětkrát jinak? Naše recepty na fazolovou polévku rozhodně stojí za to!

Jak správně uvařit fazole?

  • Důležité je fazole před přípravou očistit.
  • Pokud namočíte suché fazole přes noc, uvaří se za kratší dobu a vy tak ušetříte trochu energie.
  • Fazole zalijte velkým množství vody (3 nebo 4 šálky vody na šálek fazolí) a nechte je máčet nejméně 8 hodin, nejlépe přes noc, poté je před vařením sceďte a opláchněte.
  • Další možností je fazole vařit ve stejné vodě, ve které se namáčely. Namáčet fazole můžete i horkou vodou: Dejte hrnec na sporák a přiveďte k varu. Nechte vařit 3 nebo 4 minuty, vypněte sporák, přikryjte hrnec a nechte nejméně 5 hodin odležet.
  • Jakmile jsou vaše fazole připravené k vaření, poduste je ve velkém množství vody. Pokud máte kameninový (hliněný) hrnec, rozhodně ho použijte. Jedná se totiž o tradiční mexickou nádobu na vaření fazolí a dává jim úžasnou rustikální chuť, kterou při použití kovového hrnce nikdy nezískáte.
  • Doba vaření se může lišit – od půl hodiny až po více než dvě hodiny. Faktory, které ovlivňují dobu vaření jsou například typ použitých fazolí, doba od sklizně po vaření (vaření „starších“ fazolí bude trvat déle) a to, zda jsou fazole namočené.
  • Udržujte své fazole na mírném ohni a ujistěte se, že se nevaří moc rychle, což má za následek jejich rozpad.
  • Fazole se při namáčení a vaření rozpínají, takže možná budete muset do hrnce přidat více vody.
  • Nezapomeňte občas fazole promíchat, aby se nelepily na dně hrnce.
  • Když fazole vaří, vytvoří se na povrchu vody vrstva pěny. To nijak neovlivní chuť ani kvalitu fazolí, takže ji můžete jednoduše ignorovat. Pokud vám však pěna vadí, můžete snížit její tvorbu přidáním lžíce oleje nebo sádla do hrnce, když ho dáte vařit.

A jak vám naše pomazánky chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.