Látky zvýrazňující chuť
Látky zvýrazňující chuť jsou přídatné látky, které se používají v potravinářském průmyslu ke zvýraznění již existující chuti potravin. Skupinu těchto látek tvoří např. glutamáty (E 621–625), guanylany (E 627–629) a inosinany (E 631–633). Často bývají zaměňovány za tzv. aromatické látky, které ale potravinám chuť a vůni přímo dodávají.
Na jaké látky zvýrazňující chuť můžete v potravinách narazit?
-
E1519 - BenzylalkoholKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E363 - Kyselina jantarováKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E524 - Hydroxid sodnýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E620 - Kyselina l-glutamováKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E621 - L-glutaman sodnýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E622 - Glutaman draselnýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E623 - Glutaman vápenatýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E624 - Glutaman amonnýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E625 - Glutaman hořečnatýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E626 - Kyselina guanylováKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E627 - Guanylan sodnýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E628 - Guanylan draselnýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E629 - Guanylan vápenatýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E630 - Kyselina inosinováKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E631 - Inosinan sodnýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E632 - Inosinan draselnýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E633 - Inosinan vápenatýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E634 - Vápenaté ribonukleotidyKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E635 - Disodné ribonukleotidyKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E636 - MaltolKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E637 - EthylmaltolKategorie: Látky zvýrazňující chuť
-
E650 - Octan zinečnatýKategorie: Látky zvýrazňující chuť
Pátá základní chuť neboli ,,umami”
Koncept zvýraznění chuti pochází z Asie, kde kuchaři přidávali do polévek mořské řasy, aby zajistili bohatší chuť určitých potravin. Složka zvýrazňující chuť mořských řas byla identifikována jako aminokyselina l-glutamát a glutamát sodný se stal prvním zvýrazňovačem chuti, který byl komerčně používán. Bohatá chuť spojená s l-glutamátem se nazývala umami.
Kromě tradičních čtyř základních chutí (sladká, kyselá, slaná a hořká) máme právě ještě pátou základní chuť a tou je umami, což japonsky znamená ,,lahodný”. Je to přirozeně se vyskytující „volný“ glutamát v parmazánu, zralých rajčatech a houbách, který dává těmto potravinám jejich výraznou chuť. Tato jedinečná pikantní chuť je nedílnou součástí kuchyní po celém světě. Nachází se v evropských bujónech, ústřicových omáčkách v Číně, sójových a rybích omáčkách v jihovýchodní Asii, pizze a lasagních v Itálii a polévkách a dušených pokrmech v Americe.
Chuť „umami“ hraje významnou roli při výběru, chutnosti a přijetí jídla. Lidé například s přibývajícím věkem trpí zhoršením vnímání chutí a čichů, což může mít za následek klesající zájem o jídlo. V důsledku sníženého příjmu potravy mohou tito lidé trpět podvýživou. Studie ukázaly, že zvýšením intenzity chuti jídla, zařazením glutamátu, se zvyšuje příjem potravin obsahujících živiny žádoucí z nutričního hlediska. Výsledkem je lepší výživa.
Chuť umami si můžete užít v některých z našich receptů na restovanou rýži!
V jakých potravinách můžeme látky zvýrazňující chuť najít?
- kořenící směsi
- bujóny
- levné sójové omáčky
- instantní polévky a omáčky
- konzervovaná a mražená zelenina
- hotové balené pokrmy
- masné výrobky
- uzeniny
- sýry
- výrobky z ryb
- alkoholické nápoje
Je pro nás používání látek zvýrazňujících chuť v potravinách bezpečné?
Tyto látky mohou být pro některé lidi alergeny a mohou způsobit nežádoucí účinky, jako je bolest hlavy nebo nevolnost. Nejhorší pověst mají glutamáty, o kterých se mluví hlavně ve spojitosti s negativními účinky na nervový systém. Dalším negativem je, že výrobci díky těmto přidaným látkám mohou používat méně kvalitní suroviny či suroviny s nižší výživnou hodnotou.
Přidávání všech těchto látek do surovin a potravin je však samozřejmě regulováno předpisy a přísně kontrolováno. Při konzumaci běžného množství potravin, které takové látky obsahují by se žádné negativní účinky projevit neměly, ale přesto je lepší jejich konzumaci omezit nebo zcela vyloučit.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček