Vyzkoušejte jedno z tradičních vídeňských jídel, na které jen tak nezapomenete! Vařené hovězí maso, zelenina, aromatické koření, křenová omáčka a opečené brambory tvoří dohromady naprosto neodolatelnou kombinaci.
Co budete potřebovat
Na hovězí vývar:
- 4 masité hovězí kolenní kosti
 - 4 litry vody
 - 4 velké žampiony, nakrájené na poloviny
 - 3 velké mrkve, nakrájené na plátky a ty nakrájené příčně na třetiny
 - 2 rajčata, nakrájená na čtvrtky
 - 2 tuříny, nakrájené na poloviny
 - 2 pórky, očištěné
 - 2 cibule, nakrájené na poloviny
 - 2 řapíky řapíkatého celeru s listy, nakrájené na poloviny
 - 2 stroužky česneku
 - 2 snítky petrželky
 - 2 lžíce soli
 - ½ lžičky sušených lístků tymiánu
 - 12 kuliček černého pepře
 - 4 celé hřebíčky
 - 1 bobkový list
 
Na omáčku:
- ½ šálku čerstvě nastrouhaného křenu
 - 2 žloutky
 - 1 lžička soli a ¼ lžičky čerstvě mletého bílého pepře
 - 1 nakrájený chléb, zbavený kůrky
 - ¼ šálku mléka
 - 1 šálek olivového oleje
 - 3 lžíce sherry octa
 - cca 1,5 kg hovězího hrudí
 - 3 morkové kosti
 - 85 g hovězích jater
 - 1 pórek, očištěný, nakrájený příčně na třetiny
 - 1 cibule, nakrájená na polovinu
 - plátky vařené mrkve
 - nasekaná čerstvá pažitka
 - pečené brambory k podávání
 
Postup
- Kosti orestujte v 8-litrovém hrnci ze všech stran do tmavě hnědé barvy.
 - Přidejte zbývající přísady na vývar.
 - Přiveďte k varu a snižte plamen.
 - Odkryté vařte 3 hodiny.
 - Vývar přeceďte.
 - Přikryté nechte vychladnout, asi 6 hodin.
 - Ve středně velké míse rozšlehejte křen, žloutky, sůl a pepř.
 - Chléb namočte v malé misce na minutu do mléka.
 - Vyjměte chléb a vymačkejte z něj přebytečné mléko.
 - Do křenové směsi zašlehejte chléb.
 - Po kapkách zašlehejte ¼ šálku oleje.
 - Pomalým a stálým proudem zašlehejte zbývající olej.
 - Šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
 - Zašlehejte sherry ocet.
 - Vývar přiveďte ve velkém hrnci k varu.
 - Přidejte hovězí hrudí, morkové kosti, játra, pórek a cibuli.
 - Zlehka duste zakryté, aniž by vývar začal bublat, dokud hrudí nezměkne, asi 3 hodiny.
 - Vyjměte kosti z vývaru.
 - Odstraňte morek z kostí, nakrájejte ho a přeneste na talíři
 - Sceďte vývar a zbavte ho přebytečného tuku.
 - Hrudí zalijte asi polovinou šálku vývaru.
 - Podávejte s mrkví, opečenými bramborami, křenovou omáčkou a ozdobené pažitkou.
 - Užijte si to!
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček