Nejlepší recept z bešamelu, na kterých si pochutná celá rodina. Inspirujte se!

V mnoha receptech, starších i novějších, se občas objevuje pojem bešamel.

Jedná se o základní bílou omáčku připravenou z velmi světlé jíšky.

My jsme si pro vás dnes připravili 5 nejoblíbenějších receptů s bešamelem včetně tipů, jak si ho správně připravit.

Užijte si to!

5 chyb, kterým se při přípravě bešamelu vyvarovat

  1. Použití nesprávného poměru.
    Základní poměr pro klasický bešamel je 55 g tuku (máslo, ghí, kokosový olej) na 85 g hladké mouky na jíšku. Tento poměr jíšky zahustí až litr mléka, ale pro hustší omáčku můžete použít méně mléka.
  2. Jíšku nevaříte správně dlouho.
    Na bešamel potřebujeme bílou jíšku, která se vaří tak dlouho, aby nechutnala jako syrová mouka. Vařte jíšku, dokud nebude suchá a nebudou z ní cítit oříšky, alespoň pět minut. Zhruba v té době můžeme ochutnat. Neměli bychom cítit žádnou příchuť ,,obiloviny“ nebo bílé mouky.
  3. Použití studeného mléka.
    Na bešamel sice můžeme použít studené mléko, ale udělá to větší nepořádek a bude se vařit déle. Studené mléko a horká jíška se rovná většímu prskání, než když smažíte kuře. Proto ohřejte mléko po dobu jedné až dvou minut v mikrovlnné troubě.
  4. Přidání veškerého mléka najednou.
    Přidejte asi čtvrtinu teplého mléka a intenzivně šlehejte, aby se jíška uvolnila, než pomalu přidáte zbývající mléko.
  5. Nevaříte dostatečně dlouho.
    Správně zahuštěná jíška by měla „potáhnout zadní stranu lžíce“.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentáře!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.