Jaký mají balicí plyny význam v potravinářství?

Balení v modifikované (ochranné) atmosféře nahrazuje vzduch uvnitř obalu specifickým plynem nebo směsí plynů, aby chránily potraviny a zpomalovaly jejich kažení

Ke znehodnocení dochází v důsledku jednoho nebo více z následujících:

  • Mikroorganismy: Mikroorganismy, jako jsou bakterie, kvasinky a plísně, mohou růst v potravinách a zkazit je. Balení v modifikované atmosféře pomáhá zpomalovat růst těchto mikroorganismů tím, že snižuje nebo nahrazuje kyslíkové mikroorganismy, které potřebují k přežití.
  • Enzymy: Enzymy jsou přirozeně se vyskytující látky, které způsobují zrání plodin. Podívejte se i na naše články o různých plodinách.
  • Oxidace: K oxidaci dochází, když se spotřební materiál dostane do přímého kontaktu se vzduchem; kyslík ve vzduchu může způsobit žluknutí a zatuchnutí, když tuky oxidují. Oxidace může také způsobit zabarvení potravin.
  • Vystavení světlu: Plyny samy o sobě nemusí nutně pomáhat chránit před světlem, ale obal použitý v kombinaci s plyny může pomoci se snížením vystavení světlu, pokud je to prospěšné.
  • Hmyz, hlodavci, paraziti atd.: Plyny ve spojení s obalem mohou vytvořit bariéru, která brání pachu potravin, jenž láká škůdce.
  • Fyzické poškození: Příkladem balení v ochranné atmosféře, který se používá k prevenci fyzického poškození, je dusík, který najdeme v sáčcích na brambůrky. Má spoustu různých využití, ale funguje i jako ochranný polštář proti těžkým taškám a krabicím při přepravě.
  • Teplota: Vyšší teploty urychlují kažení potravin. Když se vrátíme k sáčku na brambůrky, dusík v sáčku také dobře funguje s vícevrstvou konstrukcí sáčku pro regulaci teploty. Vnitřní fóliové obložení funguje nejprve jako kyslíkový štít a také jako teplotní bariéra.
  • Čas: Čas je nepřítel. Mnoho položek v tomto seznamu, jako jsou mikroorganismy, enzymy a oxidace, potřebuje čas na růst a vývoj. Balení v modifikované atmosféře bojuje s tímto nepřítelem tím, že inhibuje růst enzymů a mikroorganismů, čímž potravině dodává tolik potřebný čas. 

Výhody balicích plynů

  • Delší doba trvanlivosti ve srovnání s jinými konvenčními způsoby skladování.
  • Zlepšení vizuální přitažlivosti balených produktů.
  • Zachování živin potravin.
  • Dlouhodobé uchování čerstvosti potravin.
  • Eliminace chemických přísad/konzervačních látek.
  • Zachování původních chutí potravin.

Nevýhody balicích plynů

  • Jednou z hlavních nevýhod je cena – existují levnější způsoby balení potravin.
  • Menší spotřebitelská základna.
  • Složité na balení.
  • Vyžaduje se vyšší úroveň zajištění kvality.

Je balení v modifikované atmosféře bezpečné?

Balení potravin v ochranné atmosféře není úplně bez rizika. Existuje celá řada možných problémů s kontaminací patogeny, včetně mimo jiné L. monocytogenes, Y. enterocolitica a A. hydrophila. 

I když však tato rizika existují, skutečných případů je velmi málo.