Jaký mají antioxidanty význam v potravinářství?

Antioxidanty zpomalují nebo zabraňují žluknutí potravin v důsledku oxidace, a tím prodlužují trvanlivost výrobků. Oxidace je chemický proces a ve většině případů se vyskytuje v důsledku vystavení vzduchu (kyslíku) nebo díky účinkům tepla či světla.

V potravinářském průmyslu jsou velmi důležité, protože umožňují potravinám zachovat si své nutriční vlastnosti a úroveň kvality.

Některé antioxidanty také působí proti změnám barvy a to například v ovoci či masných výrobcích.

Přírodní antioxidanty

Jedním z jednoduchých způsobů, jak například zastavit hnědnutí jablek, je přidat malé množství citronové šťávy. Kyselina askorbová (vitamín C) obsažená v mnoha citrusových plodech je přirozeným antioxidantem a z tohoto důvodu nachází časté využití při zpracování potravin (E 300 – E 304).

Dalšími přírodními antioxidanty jsou tokoferoly (E 306 – E 309), které patří do skupiny vitamínů E. Tokoferoly se nacházejí především v oříškách, slunečnicových semínkách, sóji a kukuřičných výhoncích a nejvíce se používají ke konzervaci rostlinných olejů, margarínu a kakaových výrobků.

Kromě tokoferolů a kyseliny askorbové se jako přírodní antioxidant používá také extrakt z rozmarýnu.

Vzhledem k tomu, že kyselina askorbová i tokoferoly jsou velmi oblíbenými antioxidanty a požadavky na ně nelze zcela splnit z přírodních zdrojů, jsou již delší dobu vyráběny uměle. V dnešní době je možné zkopírovat molekulární strukturu těchto sloučenin tak přesně, že již neexistují žádné rozdíly ve struktuře ani účincích.

Syntetické antioxidanty

Nejvýznamnější umělé antioxidanty patří do skupiny gallátů (E 310 – E 312). Galláty se přidávají většinou do rostlinných olejů a margarínu, aby zabránily jejich žluknutí.

Další dvě látky, které do výše uvedených skupin nepatří, jsou BHA (E 320) a BHT (E 321).

Zjistěte o jednotlivých antioxidantech co nejvíce

Pro lepší přehled jsme si pro vás připravili detailní rozpis jednotlivých antioxidantů , přírodních i syntetických, kde se dozvíte mnohem více než jen jejich pozitivní či negativní dopady na zdraví.