Rozpouštědla
Rozpouštědla se v potravinářství používají k extrakci či rozpouštění dalších látek, aniž by přitom měnila jejich původní funkce. Například aceton a hexan se používají jako rozpouštědla pro vonné oleoresiny z koření, glycerol se používá jako rozpouštědlo pro barviva a aromata, jako rozpouštědlo se používá i potravinářský líh.
Některá rozpouštědla se v potravinářství používají i k jiným účelům – např. jako emulgátory nebo stabilizátory.
Jaká konkrétní rozpouštědla se používají v potravinářství?
-
E1517 - Glyceryl-diacetátKategorie: Rozpouštědla
-
E1518 - Glyceryl-triacetátKategorie: Rozpouštědla
V jakých potravinách můžeme rozpouštědla najít?
- alkoholické i nealkoholické nápoje
- žvýkačky
- koření
- káva (možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších kávovarů Tchibo – kdo vyhrál v našem srovnání?)
- čaje
Jsou pro nás rozpouštědla v potravinách bezpečná?
V potravinářském průmyslu se rozpouštědel používá poměrně značné množství. U většiny z nich nebyly prokázány žádné významné negativní účinky na lidské zdraví a jsou používány podle přísných předpisů, které stanovují jejich maximální množství. Při běžné konzumaci by se tedy žádné vedlejší účinky projevit neměly.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček