Tato omáčka s křenem je možná trochu jiná, než jakou znáte, ale je opravdu lahodná, jemná, plná chuti a krásně krémová. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že jinou už nebudete chtít vařit!
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1 velký čerstvý křen
 - 200 g strouhaného křenu ve sklenici
 - 500 ml silného hovězího vývaru
 - 200 ml sladké 33% smetany
 - 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
 - 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
 - špetka nastrouhaného muškátového oříšku
 - špetka mletého pepře
 - 1 lžička soli
 - 1 lžíce octa
 - půl stroužku česneku
 
Na maso:
- 1 kg falešné hovězí svíčkové nebo hovězí špičky
 - voda podle potřeby
 - bobkový list
 - 1 cibule
 - 1 petržel
 - 1 mrkev
 - 1/4 celeru
 
Na knedlík:
- 1 šálek polohrubé mouky
 - 1 šálek hladké mouky
 - 1/2 kostky droždí
 - 300 ml plnotučného mléka
 - špetka cukru
 - špetka soli
 - 1 dcl řepkového oleje
 
Postup
- Maso opečte ze všech stran.
 - Když se zatáhne, zalijte vodou a přidejte všechny ostatní ingredience na maso.
 - Za 2-3 hodinky vám vznikne krásné měkké masíčko a dobrý vývar.
 - Připravte si knedlík.
 - Do 200 ml vlažného mléka smíchaného se špetkou cukru nadrolte droždí a počkejte než vzejde kvásek.
 - Smíchejte obě mouky, sůl, přidejte kvásek s mlékem, zbytek mléka a 3/4 množství oleje.
 - Vypracujte těsto a nechte vykynout v zavřené plastové míse.
 - Po vykynutí vyklopte na pomoučněný vál a vyformujte do tvaru knedlíku.
 - Na dno hrnce nalijte vodu, položte do něj pařáček, zakryjte poklicí a nechte vodu dojít k varu.
 - Zbytkem oleje potřete pařáček, položte na něj knedlík a potřete i ten.
 - Nechte přikryté vařit v páře cca 30 minut.
 - V hrnci rozehřejte sádlo a poprašte ho moukou.
 - Nechte mouku zpěnit a občas promíchejte.
 - Přilijte vývar, přidejte koření, sůl, čerstvý křen nastrouhaný na jemno, česnek a nechte pomalu vařit.
 - Potom přidejte křen ze sklenice, prohřejte a po částech za stálého míchání přilévejte smetanu.
 - Nechte pomalu vařit, dokud se omáčka nezredukuje na vámi požadovanou hustotu.
 - Nakonec dochuťte octem (nemusí být) a promixujte ponorným mixérem do hladka.
 - Stačí už jen naservírovat.
 - Dobrou chuť!
 

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček