Jak na sushi, aneb recept na japonskou delikatesu snadno a rychle!

Přeneste se spolu s námi do země vycházejícího slunce a připravte si jeden z těchto receptů na sushi!

Všechny jsou jedinečné, jednoduché na přípravu a tak lahodné!

Neváhejte ani chvíli a objevte taje japonské kuchyně i u vás doma.

Jak správně sushi zabalit?

Zde je kompletní postup a návod jak správně různé typy sushi zabalit.

How To Roll Sushi with The Sushi Man
  • Hosomaki – naše základní rolka 02:24
  • Uramaki – naše pálivá tuňáková rolka 05:46
  • Tatemaki – naše dragon roll se smaženou krevetou 08:29
  • Temaki – naše plněné kornouty z mořských řas 11:27

Náplně do sushi

Vegetariánské

  • okurka
  • avokádo
  • chřest
  • jalapeňo
  • jarní cibule
  • mrkev
  • bambusové klíčky
  • salát
  • papriky
  • červená cibule
  • ředkev
  • batát
  • tofu
  • mango
  • ananas

Klasické

  • uzený losos
  • tuňák
  • čerstvý losos
  • úhoř
  • treska
  • smažené, marinované kuře (např. na způsob terriyaki)
  • krevety
  • krabí tyčinky
  • smažená vejce

Na ozdobu

  • chia semínka
  • sezamová semínka
  • tenké plátky ryby
  • krevetový nebo krabí salát
  • plátky mandlí
  • drcené pekanové ořechy
  • nakrájené mango
  • nakrájenou jarní cibulku
  • salát z mořských řas
  • avokádo
  • kaviár

S čím sushi podáváme?

Sushi se nikdy nekonzumuje samostatně. Aby jeho skvělá chuť vynikla je potřeba ho doplnit o typické japonské přílohy. Níže si ukážeme, které to jsou.

Sójová omáčka – Můžete použít sójovou omáčku sashimi nebo běžnou japonskou sójovou omáčku

Wasabi (japonský křen) – Pravé japonské wasabi je drahé a těžko se shání. Zelená pasta, která se podává nebo jí konzumujeme  v restauracích, velmi často není skutečné wasabi. Skutečné wasabi si můžete koupit v internetových obchodech

Gari (nakládaný zázvor) – také nazývaný sushi zázvor, gari se často podává a jí společně se sushi, a je jeho nezbytnou součástí. Lehce sladká, kořeněná a osvěžující vůně zázvoru pomáhá vyčistit ústa mezi jednotlivými kousky, což vám umožní vychutnat si různé druhy ryb a dalších chutí.

Edamame – Tyto lehce vařené nebo dušené sójové boby se podávají jako předkrm před samotným sushi.

Agari (Zelený čaj) – Zelený čaj je nejběžnějším podávaným nápojem.

Saké – vyslovováno jako „sah-keh“ je fermentované rýžové víno podávané teplé nebo studené.

Druhy sushi

  • Maki (norimaki) – typ sushi, kde se rýže a ingredience pečlivě zarolují do plátku řasy nori, která se pak nakrájí na menší kousky
  • Gunkanmaki – typ maki sushi „rolované“ nebo „zabalené“ sushi – vyrábí se omotáním širokého pruhu řasy nori kolem rýžového bloku, přičemž se nahoře ponechává dostatek místa k naplnění různými přísadami
  • Temaki – je nový typ sushi s tvarem připomínajícím kornout zmrzliny. Při výrobě se rýže a přísady balí do plátu nori řasy zabalené do kuželovitého tvaru
  • Narezushi – pokrm z ryb konzervovaný několik měsíců až několik let v soli a rýži
  • Nigiri – skládá se z ručně tvarovaného válečku rýže s libovolným počtem přísad na svém povrchu
  • Temari – vyrábí se z malé koule z vytvarované z rýže s tenkou vrstvou ryby nebo jiných přísad
  • Inari-zushi – ve své nejběžnější formě neobsahuje žádné ryby a je poměrně sladké. Inari je kousek tofu v podobě sáčku, který se dusí v koření z mirinu, sójové omáčky, dashi a cukru
  • Chirashizushi – v překladu „rozsypané sushi“, je miska plná rýže s řadou přidaných ingrediencí, s oblíbenými přísadami včetně kousků lososa, chobotnice, okurky, smažené vaječné omelety a vařených krevet

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.